Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Zpomalte a odpočiňte si u výroby domácího sýru. Pochutnáte si

Kdysi byla výroba domácího sýru zcela běžnou činností, která lidem poskytovala základní potravinu. Přeneste se do minulosti a také si vyrobte vlastní. Možná už potom kupovaný ani chtít nebudete…

Jana Bitalová | 15. 08. 2024

Základem dobrého domácího sýru je kvalitní mléko, ideálně nepasterizované kravské, kozí nebo ovčí. Obsahuje totiž přirozené bakterie, které přispívají ke správné chuti a textuře sýru. Pokud však nemáte možnost koupit nepasterizované, použijte pasterizované mléko, ale dbejte na to, aby bylo co nejčerstvější, jaké koupíte například v prodejnách mlékáren.

Další důležitou přísadou je syřidlo. Díky němu se mléko srazí. V tradičních postupech se často používalo získané z žaludků mladých telat, vy však zvolte komerčně dostupné syřidlo v tekuté nebo práškové formě.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Zdraví, sílu najdeš v sýru! Vyzkoušejte, zda se vyznáte v jednotlivých druzích

Sýry jsou oblíbenou součástí kuchyní po celém světě a jejich rozmanitost je ohromující. Od měkkých čerstvých sýrů až po tvrdé a dlouho zrající druhy – sýry zkrátka nabízejí širokou paletu chutí a textur. Vyzkoušejte v našem kvízu, zda se v nich vyznáte...
marianne.cz

Jak na domácí sýr?

Mléko nejprve zahřejte na 32 až 33 °C, a to za občasného míchání, jinak hrozí, že se připálí nebo teplotu změříte špatně, protože nebude rovnoměrná v celém hrnci. Poté přidejte syřidlo podle návodu na obalu a promíchejte. Následně nechte mléko odpočívat při stálé teplotě. Během 30 až 60 minut se postupně začne srážet. 

Ve chvíli, kdy je z mléka sýřenina, nakrájejte ji přímo v hrnci na kostky (2x2 cm). Počkejte asi 10 minut a pak je opatrně naskládejte na sítko a nechte v chladu klidně půl dne vykapávat (min. 2 hodiny). Syrovátku doporučujeme nevyhazovat, hodí se na přípravu nápoje i moučníků.

K dochucení poslouží hlavně sůl, nicméně použít můžete také bylinky, česnek a různé druhy koření.

Mohlo by se vám líbit

Kozí sýr musíte vybírat obezřetně, jinak na něj možná zbytečně zanevřete

Jedni na něj nedají dopustit, jiní se mu raději vyhnou obloukem. Kozí sýr je zkrátka rozporuplná potravina, nicméně když ochutnáte kvalitní, možná změníte názor i v případě, že patříte ke druhé z těchto skupin. Jak ho ale poznat, viďte?
marianne.cz

Teď si můžete pochutnat!

Jistě, žijeme v době, kdy si sýr během pár minut koupíme v obchodě, ale je zajímavé vrátit se na chvíli v čase, nikam nespěchat a vyzkoušet si činnost, která byla pro naše předky běžnou rutinou. Navíc, pokud se vám sýr podaří, jistě z něj budete mít větší radost než z kupovaného.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit