Kopr v kuchyni: Vůně, chuť a estetika
Kopr se svým jemným olistěním a jedinečnou aromatickou chutí je jednou z nejzajímavějších bylin používaných při vaření. I když je ve vztahu k jiným bylinkám často přehlížený a nedoceněný, propůjčuje mnoha pokrmům úžasný pocit svěžesti a chuti. Je nezbytnou složkou středomořské a blízkovýchodní kuchyně. „Miluje citron a jogurt, je prvotřídním dochucovadlem pro ryby (zejména tučné ryby, jako je losos),“ píše krétský kuchař Michael D. Myrtakis. „Čerstvé listy kopru lze použít i jako ozdobu mnoha pokrmů, dodají jemnou notu svěžesti a vůně. Může být součástí salátů, kterým dodává lehkou, osvěžující chuť i estetickou hodnotu. No a samozřejmě v omáčkách a přílohách, kterým dodává rafinovanou vůni a chuť,“ dodává. K typickým koprovým receptům české kuchyně patří samozřejmě koprová omáčka. Naše národní kulinářská tradice, která se vyvíjela po staletí. Recepty na ni se často dědí z generace na generaci a každá rodina má „tu svoji nejlepší koprovku“.