Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

Bez kopru by nemohla existovat koprová omáčka. Jídlo, které buď milujeme nebo nesnášíme, právě pro nezaměnitelnou chuť a vůni kopru. Kopr je ovšem nejen velmi aromatický, ale také zdravý.

Jana Soukupová | 9. 04. 2025

Kopr je jednoletá aromatická rostlina, příbuzná s mrkví a petrželí. A například také s fenyklem, se kterým si je navíc napohled velmi podobný. Dosahuje výšky až 80 cm a jeho listy mají charakteristický nitkovitý tvar. Kopr je původní rostlinou mnoha oblastí Evropy a Asie, ale je také rostlinou velmi široce pěstovanou a využívanou v mnoha národních kuchyních. Kopr se celosvětově produkuje především pro semena, která se používají jako koření zejména v indické a asijské kuchyni. Klasicky jako bylinka se využívá v mnohem menším měřítku a na trhu ji pro tento  účel  najdeme buď čerstvou, nebo sušenou. Má schopnost všestranně zlepšovat trávení. Působí proti bolestem žaludku, mikrobiálním zánětům ve střevech, podporuje peristaltiku a průchodnost střev apod. Má antioxidační vlastnosti, velmi nízký obsah kalorií, ale překvapivě dobrý zdroj několika základních vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, manganu a vitamínu A.

Lidstvo používá kopr od nepaměti

Vědecké jméno kopru je Anethum graveolens. Podle řecké mytologie byl Anethos velmi pohledný mladý muž, který se za blíže nespecifikovaných okolností proměnil ve stejnojmennou rostlinu. I když pověst dávno upadla v zapomnění, jedno je jasné: kopr používají lidé od nepaměti. Od starověku je známý pro své aromatické a léčivé vlastnosti. Lékařský Eberský papyrus ze starého Egypta zmiňuje kopr jako sedativum. Ve starověkém Řecku se používal k usnadnění spánku. Matky si potíraly hruď koprovou šťávou, aby své děti po kojení ukolébaly. Kvetoucí větvičky kopru sloužily i ke korunovacím vítězů ve sportu, éterickým olejem z koprových semínek si sportovci pomazávali těla, protože jej považovali výborný prostředek pro relaxaci a tonizaci svalů. Během středověku byl kopr mj. považován za ochranný prostředek proti čarodějnictví. Lidové léčitelství po staletí používá kopr k léčbě jaterních onemocnění, aerofagie („polykání vzduchu“) a hemoroidů.

Mohlo by se vám líbit

Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Kuře na paprice se stalo celkem běžnou součástí české kuchyně. Alternativní název „kuřecí paprikáš“ ale napovídá, že původ tohoto jídla je třeba hledat v Maďarsku.
marianne.cz

Kopr v kuchyni: Vůně, chuť a estetika

Kopr se svým jemným olistěním a jedinečnou aromatickou chutí je jednou z nejzajímavějších bylin používaných při vaření. I když je ve vztahu k jiným bylinkám často přehlížený a nedoceněný, propůjčuje mnoha pokrmům úžasný pocit svěžesti a chuti. Je nezbytnou složkou středomořské a blízkovýchodní kuchyně. Miluje citron a jogurt, je prvotřídním dochucovadlem pro ryby (zejména tučné ryby, jako je losos),“ píše krétský kuchař Michael D. Myrtakis. „Čerstvé listy kopru lze použít i jako ozdobu mnoha pokrmů, dodají jemnou notu svěžesti a vůně. Může být součástí salátů, kterým dodává lehkou, osvěžující chuť i estetickou hodnotu. No a samozřejmě v omáčkách a přílohách, kterým dodává rafinovanou vůni a chuť,“ dodává. K typickým koprovým receptům české kuchyně patří samozřejmě koprová omáčka. Naše národní kulinářská tradice, která se vyvíjela po staletí. Recepty na ni se často dědí z generace na generaci a každá rodina má „tu svoji nejlepší koprovku“.

Recept na poctivou českou koprovku podle hospodských receptur:

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
  • 320 ml mléka
  • 80 g smetany
  • 40 ml převařeného horkého octa
  • 40 g cukru
  • 20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
  • 10 g soli

Jak na to:

Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilejeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část octa ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem. Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.

Čtěte také: Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Dobrý nápad
Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit