Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.

Jana Soukupová | 10. 04. 2025

Velikonoce odjakživa doprovází mnoho různých tradic a obyčejů, z nichž některé staré se udržely ažř do dnešních dnů. Na slavnostní velikonoční stůl patří vedle mazance také velikonoční nádivka, zvaná též hlavička, sekanice, sekanina, nádivina či řežábek. Receptů existuje velké množství, ale co rozhodně nesmí chybět v žádném z nich, je hlavní „nádivkový“ symbol jara: zelené byliny. V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok, podobně jako celé Velikonoce. V dřívějších dobách se nádivka připravovala bez pečiva, základ tvořilo svařené mléko s krupicí. Do velikonočních nádivek se dříve běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Alternativní název „hlavička“ dostala nádivka proto, že telecí maso často pocházelo z hlavy.  

Původně vznikla v královských palácích

Nádivka jako součást gastronomie vznikla v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie a brzy si ji oblíbil i francouzský královský dvůr. V našich zemích byla hned od počátku „lidovější“, podobně jako například v bavorské kuchyni. Velikonoční nádivka je samostatný pojem a bezpočet receptů na její výrobu se liší použitými surovinami, někdy i způsobem přípravy. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa, jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo kombinací bylin a skladbou koření Někde bylo zvykem „ozelenit“ nádivku pouze mladými kopřivami, jinde si hospodyňka zakládala na správné kombinaci kontryhelu, popence, pampelišek, kopřiv, pažitky a dalších bylinek. Obecně je velikonoční nádivka velmi oblíbené tradiční jarní jídlo s bylinkami, masem a vejci, existuje ovšem i řada neméně chutných bezmasých receptů. Podává se za tepla i za studena, samostatně i v kombinacích.

Mohlo by se vám líbit

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
marianne.cz

Recept na skvělou velikonoční nádivku

Seznam potřebných surovin

  • 800 g uzeného masa (množství podle chuti)
  • 10 housek
  • 8 vajec
  • 250 g Hery (nebo másla)
  • sůl, mletý pepř
  • majoránka
  • mletý zázvor
  • muškátový oříšek + muškátový květ
  • mladé kopřivy
  • vývar z uzeného masa
  • tuk na vymazání pekáčku

Jak na to:

Uzené maso uvaříme ve vodě, pak nakrájíme na kostičky a vývar necháme odložený na polití housek. Změklou Heru a žloutky utřeme, přidáme podle chuti sůl, pepř, rozemnutou majoránku, mletý zázvor, muškátový květ, muškátový oříšek, oprané a najemno nasekané mladé kopřivy. Postupně přidáváme na kostičky nakrájené housky, poléváme vývarem z uzeného masa a přidáváme i nakrájené uzené maso. Vše promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hmoty. Připravenou směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.

Čtěte také: Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Dobrý nápad
Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit