Původně vznikla v královských palácích
Nádivka jako součást gastronomie vznikla v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie a brzy si ji oblíbil i francouzský královský dvůr. V našich zemích byla hned od počátku „lidovější“, podobně jako například v bavorské kuchyni. Velikonoční nádivka je samostatný pojem a bezpočet receptů na její výrobu se liší použitými surovinami, někdy i způsobem přípravy. Někdo jedinečnou chuť vytváří směsí masa, jiný máčením pečiva ve vývaru, muškátovým květem nebo kombinací bylin a skladbou koření Někde bylo zvykem „ozelenit“ nádivku pouze mladými kopřivami, jinde si hospodyňka zakládala na správné kombinaci kontryhelu, popence, pampelišek, kopřiv, pažitky a dalších bylinek. Obecně je velikonoční nádivka velmi oblíbené tradiční jarní jídlo s bylinkami, masem a vejci, existuje ovšem i řada neméně chutných bezmasých receptů. Podává se za tepla i za studena, samostatně i v kombinacích.