Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.

Jana Soukupová | 11. 04. 2025

Tradice velikonočního beránka je prastará. Vychází z biblických dějin, z doby Mojžíše, který „za velké noci“ vyvedl izraelský lid z egyptského otroctví. Na památku toho, že vyšli z Egypta, každý rok před velkou nocí pekli izraelité beránka na hořkých bylinách a pojídali ho s nekvašeným chlebem. V křesťanské tradici je beránkem božím Ježíš Kristus, který prolil svou nevinnou krev na Golgotském kříži, a vysvobodil tak lidstvo z hříchu. Beránek jako obětní symbol i obřadní pokrm je známý už od starověku. Když se stávalo jehněčí maso finančně nedostupným, nahrazoval se beránkem z ovčího sýra nebo z různých druhů sladkého těsta.

Český velikonoční beránek je roztomilý

Z obětního beránka s dramatickou historií nakonec v českých velikonočních tradicích zakotvil beránek v podobě roztomilého a lahodného moučníku a krásné ozdoby svátečního stolu. Velikonoční beránek je pro nás tedy především tradiční sladkost, pečená ve formě ležícího beránka. Symbolizuje příchod jara a nový život. Velikonoční beránek se obvykle pekl na Bílou sobotu. V neděli, na Boží hod velikonoční, ho lidé odnášeli (stejně jako mazanec) do kostela k posvěcení. Po mši si pak na něm rodina pochutnala. Původně se připravoval z kynutého těsta, ale dnes jsou populárnější varianty z piškotového nebo máslového těsta. Po upečení se zdobí cukrovou polevou nebo se jednoduše posype moučkovým cukrem. Často se mu také kolem krku uvazuje stuha.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

Seznam potřebných surovin

  • 300 g polohrubé mouky
  • 225 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 smetana ke šlehání 31-33%
  • 1 kypřicí prášek
  • tuk na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Jak na to:

Celá vejce vyšleháme s oběma cukry a přilijeme smetanu. Poté přimícháme mouku, smíchanou s kypřicím práškem. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut (50 minut v těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové je pečení rychlejší). Po upečení můžeme beránka pocukrovat nebo polít polevou.

 

Čtěte také: Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Dobrý nápad
Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit