Recept na velikonoční jidáše
Seznam potřebných surovin:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 1 špetka soli
Dále:
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání plechu
- tekutý med
- moučkový cukr
Jak na to:
Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít a poté jej přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme a vyválíme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů nebo kuřátek. Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C dozlatova asi 15-20 minut. Po upečení je ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým medem. Pokud nechceme potírat medem, stačí je pouze pocukrovat.