Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Mezi jednu z nejčastějších a nejoblíbenějších velikonočních sladkostí patří jidáše. Péct se správně mají na Škaredou středu nebo na Zelený čtvrtek velmi časně zrána.

Jana Soukupová | 12. 04. 2025

Oblíbené sladké velikonoční pečivo připomíná svým názvem známý příběh Jidáše Iškariotského, jednoho z dvanácti učedníků Ježíše Krista. Za třicet stříbrných Jidáš Ježíše na „Škaredou středu“ zradil a druhý den jej v Getsemanské zahradě políbením na tvář označil vojákům, aby ho mohli zatknout. V zoufalství ze své zrady se však Jidáš krátce po ukřižování Krista oběsil. Proto má pečivo zvané jidáše dost často tvar smotaného provazu, symbolizujícího neblahý konec tohoto Kristova učedníka. Podle tradice by se jidáše měly péct na Škaredou středu nebo velmi brzy ráno na Zelený čtvrtek, který je mimo jiné také dnem odpuštění.

Jidáše a med k Zelenému čtvrtku patří

Klasické těsto na jidáše je méně tučné než mazancové a bez rozinek. Je také hutnější než těsto na mazanec. Díky tomu lze dobře tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji ovšem do podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se jidáše potírají medem. Hotové by se podle zvyklostí měly konzumovat na Zelený čtvrtek před východem slunce. Jidáše, snězené v tento den k snídani ještě před svítáním, totiž mají mít ochrannou moc proti zdravotním neduhům a celkově zdraví upevňovat. Nutno dodat, že tuto sílu mohly mít jen jidáše doma upečené, ne kupované. Kousek tohoto pečiva se dával pro zajištění zdraví také hospodářským a domácím zvířatům. Jidáš vhozený do studny měl zajistit čerstvou vodu po celý rok. Naši předci věřili také tomu, že jidáše dokáží chránit i před uštknutím hada nebo bodnutím vosy. Bylo to především díky medu, který měl v tento den zvláště silnou moc, ať už na jidáších nebo na jiném jídle. 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.
marianne.cz

Recept na velikonoční jidáše

Seznam potřebných surovin:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
  • 120 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 špetka soli

Dále:

  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání plechu
  • tekutý med
  • moučkový cukr

Jak na to:

Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít a poté jej přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme a vyválíme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů nebo kuřátek. Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C dozlatova asi 15-20 minut. Po upečení je ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým medem. Pokud nechceme potírat medem, stačí je pouze pocukrovat.

Čtěte také: Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Dobrý nápad
Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Tenhle DIY hit ovládne léto 2025: Vlastnoručně vyrobený stolek na balkon zvládne úplně každý

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit