Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Špenát je nízkokalorická a velmi zdravá zelenina, která je v kuchyni oblíbená díky své jemné chuti a rychlé přípravě. V tradicích patří neodmyslitelně k velikonočnímu půstu, a především k Zelenému čtvrtku.

Jana Soukupová | 6. 04. 2025

Špenát je zelenina, kterou je možné konzumovat jak syrovou v salátech, tak různě kuchyňsky upravovanou. Historie špenátu v Evropě je ve srovnání s ostatními druhy zeleniny relativně krátká. S největší pravděpodobností se pěstoval původně v Persii (Íránu), arabští obchodníci jej dovezli do Indie a v polovině sedmého století našeho letopočtu se dostal do Číny. První evropskou zemí, kde se špenát pěstoval, bylo v 11. století Španělsko, odkud se pak šířil dále po celé Evropě. První recepty se špenátem se dochovaly v kuchařské knize z roku 1390. Na skutečné evropské výsluní se špenát vyšplhal ve chvíli, kdy se Kateřina Medicejská, narozená ve Florencii, stala v roce 1547 francouzskou královnou. Nařídila totiž dvorním kuchařům, aby každé jídlo doprovázeli špenátem. Ještě dnes se mnohým pokrmům se špenátem říká „florentské“.

Vědecký omyl, který se stal mýtem

Odolnost zimních odrůd této zeleniny vůči chladnému podnebí a časná jarní sklizeň v době, kdy dříve byla jiná zelenina vzácná, učinily ze špenátu pokrm nezbytný během velikonočního půstu. Nejvíce oblíbený byl na Zelený čtvrtek, kdy v jídlech převládala zelená zelenina a luštěniny. Tato strava v tento den měla lidem zaručit zdraví po celý rok. Špenát je lidskému zdraví velmi prospěšný a jarní přísun vitamínů důležitý. Pouze pověst o jeho obrovském obsahu železa vznikla omylem. Traduje se, že ji spustil špatný zápis desetinné čárky v laboratoři německého chemika Ericha von Wolfe, který od roku 1870 studoval přítomnost železa v listové zelenině. Nikdo výsledek dlouho nezpochybňoval. Mýtus kolem nutričních hodnot špenátu pravděpodobně ovlivnil i tvůrce Pepka námořníka. Chyba byla nakonec opravena v roce 1937, ale "špenátové nadšení" už bylo nezastavitelné, a to právě i díky Pepku námořníkovi. Tento kreslený hrdina přišel na svět ve třicátých letech minulého století. Jeho nadlidské schopnosti, získávané ze špenátu, posunuly tuto zeleninu v žebříčku oblíbenosti skokově vzhůru. Například v USA vzrostla spotřeba tak rapidně, že producenti špenátu postavili Pepkovi sochu v Christy City, texaském městě, které žije především z pěstování špenátu.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

Poklad pro zdraví, ale nevhodný pro každodenní menu

Špenát je nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamíny A, C, K a skupiny B a schopná dodat lidskému organismu řadu minerálů, zejména draslík, vápník, hořčík a železo, má také vysoký obsah beta-karotenu (prekurzor vitaminu A). Jeden šálek špenátu dokonce pokryje zhruba dvojnásobek doporučeného denního příjmu vitamínu K, který společně s kalciem a magnéziem napomáhá udržovat silné kosti. Špenát ovšem obsahuje i kyseliny šťavelové, které brání vstřebávání vápníku. Proto není doporučován denně, případně je dobré zároveň (a nebo ve stejných dnech) konzumovat i potraviny, které obsahují vápník. Špenát je dobrý nejen pro zdraví kostí, ale má i příznivý vliv na zdraví srdce, snižuje krevní tlak, chrání oční sítnici, je významným antioxidantem atd.  

Recept na nejlepší špenát

Seznam potřebných surovin

  • 450 g mraženého špenátového protlaku
  • 25 g oleje
  • 50 g cibule
  • 20 g hladké mouky
  • 150-200 ml mléka (podle potřeby)
  • 2-3 stroužky česneku (podle chuti)
  • sůl
  • mletý pepř

Jak na to:

Cibuli jemně nakrájíme a na oleji osmahneme do zesklovatění. Přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Stále mícháme, zalijeme mlékem, pečlivě rozmícháme nebo rozšleháme metličkou a přidáme povolený (rozmražený) špenát i s tekutinou. Mléka dáme podle potřeby - podle toho, jestli budeme chtít špenát hustší nebo řidší. Znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a zhruba 20 minut zvolna povaříme, občas promícháme. Ke konci varu ještě přidáme rozetřený česnek v množství podle chuti. Hotový špenát podáváme buď jako přílohu k masu a bramborovým knedlíkům nebo s bramborami a vejci či jako náplň do slaných palačinek.

Čtěte také: Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

Duben je hlavní sezónou sběru populární jarní rostliny s nezaměnitelnou vůní. Medvědí česnek je oblíbený nejen jako léčivka, ale také pro své výborné uplatnění v kuchyni. Uchovat nasbírané listy i po několik měsíců můžeme například v podobě pesta.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit