Poklad pro zdraví, ale nevhodný pro každodenní menu
Špenát je nízkokalorická zelenina, bohatá na vitamíny A, C, K a skupiny B a schopná dodat lidskému organismu řadu minerálů, zejména draslík, vápník, hořčík a železo, má také vysoký obsah beta-karotenu (prekurzor vitaminu A). Jeden šálek špenátu dokonce pokryje zhruba dvojnásobek doporučeného denního příjmu vitamínu K, který společně s kalciem a magnéziem napomáhá udržovat silné kosti. Špenát ovšem obsahuje i kyseliny šťavelové, které brání vstřebávání vápníku. Proto není doporučován denně, případně je dobré zároveň (a nebo ve stejných dnech) konzumovat i potraviny, které obsahují vápník. Špenát je dobrý nejen pro zdraví kostí, ale má i příznivý vliv na zdraví srdce, snižuje krevní tlak, chrání oční sítnici, je významným antioxidantem atd.