Historie sladkých chlebíčků s ovocem sice sahá až do starověku, ale hutný a trvanlivý biskupský chlebíček je relativně ještě mladý. Recepty na biskupský chléb najdeme v německých kuchařkách z počátku 19. století. Popisují výrobu sladkosti z piškotového těsta (někdy též vídeňského) s překládaným zimbabwským chlebem, plátky mandlí a kůrou citrusů. V polovině téhož století se objevily variace receptů s novými přísadami, jako jsou kousky čokolády, piniové oříšky, pistácie, arancini (pomerančová kůra) atd. Německé kláštery a náboženské obce biskupský chlebíček (Bischofsbrot ) pekly a rozdávaly lidem na svatého Martina, v době Vánoc, ale i o Velikonocích. A pravidelně také 6. prosince na svátek svatého Mikuláše. A protože byl svatý Mikuláš biskupem, říká se chlebíčku biskupský. Zářivé barvy kandovaného ovoce prý symbolizují vitráže v oknech kostelů a katedrál.