Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Biskupský chlebíček, oblíbený hutný dezert s kandovaným nebo sušeným ovocem, sekanými ořechy a dalšími přísadami, tradičně patří k oslavám zvláštních událostí v křesťanském kalendáři. V mnohých domácnostech se ale peče po celý rok.

Jana Soukupová | 13. 04. 2025

Historie sladkých chlebíčků s ovocem sice sahá až do starověku, ale hutný a trvanlivý biskupský chlebíček je relativně ještě mladý. Recepty na biskupský chléb najdeme v německých kuchařkách z počátku 19. století. Popisují výrobu sladkosti z piškotového těsta (někdy též vídeňského) s překládaným zimbabwským chlebem, plátky mandlí a kůrou citrusů. V polovině téhož století se objevily variace receptů s novými přísadami, jako jsou kousky čokolády, piniové oříšky, pistácie, arancini (pomerančová kůra) atd. Německé kláštery a náboženské obce biskupský chlebíček (Bischofsbrot ) pekly a rozdávaly lidem na svatého Martina, v době Vánoc, ale i o Velikonocích. A pravidelně také 6. prosince na svátek svatého Mikuláše. A protože byl svatý Mikuláš biskupem, říká se chlebíčku biskupský. Zářivé barvy kandovaného ovoce prý symbolizují vitráže v oknech kostelů a katedrál.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.
marianne.cz

Nemusíte ho kupovat, příprava není složitá

Tento hutný ovocný chlebíček je mnohem trvanlivější verzí jiných sladkých moučníků a na jeho přípravu lidé upotřebili různé skladované suroviny ze svých spíží. Biskupský chlebíček si získal hned od svého vzniku velikou oblibu. Není proto divu, že se v mnoha obměnách dostal do kuchařek dalších zemí včetně Česka. Český a německý chlebíček si jsou hodně podobné, ten český se liší jen tím, že se zpravidla polévá čokoládovou polevou. Poměrně blízko k němu mají také ovocné koláče anglické a americké, jsou ovšem ještě hutnější. Biskupský chlebíček je zřejmě nejpopulárnější moučník z rodiny chlebíčků. Můžeme si ho koupit, ale poměrně jednoduše i upéct doma. Receptů existuje mnoho, poprvé je ale vždycky potřeba začít pořízením speciální chlebíčkové formy, popř. formy zvané "srnčí hřbet".

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Zlatavý křupavý povrch a pod ním vláčná, nadýchaná nádivka. Tradičně patří k ukončení postního období a na sváteční velikonoční stůl. Obliba tohoto jarního jídla se odráží i v množství jeho variant a receptů.
marianne.cz

Recept na skvělý biskupský chlebíček:

Seznam potřebných surovin

  • 120 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 0,5 sáčku kypřicího prášku

Dle chuti:

  • kandované ovoce
  • ořechy
  • nasekaná čokoláda

Dále:

  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • čokoládová poleva na polití

Jak na to:

Oddělíme bílky a žloutky. V míse utřeme žloutky, cukr a změklé máslo. Přidáme mouku s kypřicím práškem a nakonec jemně vmícháme sníh, ovoce, ořechy a čokoládu. Těsto přendáme do chlebíčkové formy nebo "srnčího hřbetu", které jsme vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut. Teplota i čas jsou orientační, každá trouba peče jinak. Upečený chlebíček vyklopíme, necháme zchladnout a pak polijeme čokoládovou polevou.

Čtěte také: Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Vajíčková tlačenka skvěle vyřeší otázku, co se zbytkem velikonočních vajec

Recepty podle Marianne: Vajíčková tlačenka skvěle vyřeší otázku, co se zbytkem velikonočních vajec

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční zajíčci udělají radost dětem, ale pochutná si celá rodina

Recepty podle Marianne: Velikonoční zajíčci udělají radost dětem, ale pochutná si celá rodina

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Křupavé a voňavé boží milosti zažívají renesanci, a to nejen na Velikonoce

Recepty podle Marianne: Křupavé a voňavé boží milosti zažívají renesanci, a to nejen na Velikonoce

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit