Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Žaludy coby ingredience: Naši předci z nich připravovali pokrmy i nápoje

Žaludy v současné době sbíráme na vyrábění dekorací nebo pro lesní zvířata. Naši předci je ovšem v těžkých dobách využívali zcela jinak, a to v kuchyni…

Jana Bitalová | 26. 08. 2024

V historii máme různá období, kdy se lidem někdy dařilo lépe, jindy hůře. A právě ve složitějších dobách musely hospodyně v kuchyni značně improvizovat. Zdrojem potravy se jim tak v ještě větší míře než obvykle stala příroda. Sbírat lidé chodili třeba i žaludy, z nichž si potom připravovali náhražku kávy, ale nejen ji.

Mohlo by se vám líbit

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.
marianne.cz

Zapomenutá ingredience

My nejsme na zapojení žaludů do naší stravy zvyklí, nosíme je spíše do lesa zvířatům. Kdysi se ovšem běžně konzumovaly, a to už od pravěku, zhruba do vrcholného středověku. K tomu se naši předci navrátili právě ve chvílích, kdy byla nouze o potraviny nebo prostředky pro jejich nákup.

Mnohdy se z nich připravovala už zmiňovaná káva, na níž se žaludy musely oloupat. Kromě ní však plody dubu sloužily coby surovina na výrobu mouky, a dokonce i piva. Zastupovaly v něm slad, přičemž dalšími ingrediencemi byl chmel, kvasnice, cukr a voda. Jeho chuť si samozřejmě s klasickým pivem nezavdala, ovšem těžké časy s sebou nesly mnohé ústupky a uskromnění.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Dobrý nápad
Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Dobrý nápad
Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

Dobrý nápad
Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

Jak co nejlépe skladovat listy medvědího česneku? Zkuste výborné pesto s vlašskými ořechy

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit