Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.

Jana Soukupová | 4. 04. 2025

Recepty na „zaručeně ze všech nejlepší“ velikonoční mazanec se předávají z generace na generaci, přičemž nejstarší dochované pocházejí už z 16. století. Jde o kynuté pečivo, které se peklo na Bílou sobotu a o Velikonoční neděli s ním hospodyně přišly k nedělní bohoslužbě. Tam jej posvětil kněz. Bochánky sypané mandlemi či rozinkami také rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem. Od „svatého pomazání“ vznikl název „mazanec“, popřípadě „pomazanec“. Nutno dodat, že již před příchodem křesťanství patřily v některých zemích k oslavám jara také sladké bochníčky

Křížek je symbolický i potřebný

Mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Má významnou symboliku spojenou s Velikonocemi a křesťanskou vírou. Má připomínat radost z Kristova zmrtvýchvstání, resp. svým tvarem připomínat hrob, ze kterého Kristus vstal. Zvyk udělat před pečením nožem do chleba kříž připomíná, že jde o Boží dar. Naříznutí do tvaru křížku je zároveň praktické, protože tudy během pečení uniká přebytečná pára a je mnohem větší pravděpodobnost, že mazanec nepraskne. Ozdobení mandlemi či sušeným ovocem symbolizuje radost, hojnost a nové naděje spojené s velikonočními svátky. Základem mazance je sladké kynuté těsto, které se používá i na vánočku. Dříve se jeho složení mírně lišilo i podle toho, pro koho byl mazanec určený. Čeleď dostávala mazanec z obyčejného kynutého těsta, rodina a návštěvy dostávaly pečivo z těsta obohaceného rozinkami a mandlemi

Seznam potřebných surovin

  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 250 g hladké mouky + 250 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 150 g změklého másla
  • 200-300 ml mléka (podle potřeby)
  • 50 g rozinek + 50 g mandlí
  • 1 špetka soli
  • strouhaná citronová kůra
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 50 ml rumu
  • 1 vejce a troška mléka na potření

Jak na to:

Z odměřených surovin připravíme kvásek: Odebereme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vzejít asi 15 minut. Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Těsto necháme 1 hodinu kynout. Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

 

Mohlo by se vám líbit

Měsíček, divizna, kostival: Poradíme, jak vyrobit zázračnou mast podle babiččina receptu

Když si zařizujete zahradu, většinou myslíte hlavně na květiny, stromy a zeleninu. Co kdybyste ale letos vyzkoušeli něco trochu jiného – léčivé bylinky, které vám nejen zkrášlí zahradu, ale pomůžou i při nejrůznějších zdravotních potížích?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Recepty podle Marianne: Tuhle velikonoční nádivku si zamilujete!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit