Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník
Kuře na paprice se stalo celkem běžnou součástí české kuchyně. Alternativní název „kuřecí paprikáš“ ale napovídá, že původ tohoto jídla je třeba hledat v Maďarsku.
„Paprikás Csirke“ je pokrm, který ztělesňuje bohaté kulinářské dědictví Maďarska. Je známý jemnou chutí kuřecího masa v něžně pikantní omáčce s paprikou. Historii kuřecího paprikáše lze spojit s bohatou zemědělskou tradicí Maďarska. Vydatné a jednoduché pokrmy vždycky tvořily základ rolnické kuchyně. Paprika, „duše" kuřecího paprikáše, je pro maďarskou kuchyni velmi významná surovina. Do Maďarska se dostala v 16. století během osmanské nadvlády, velice rychle tu ale zdomácněla a stala se základním kořením prakticky ve všech maďarských domácnostech.
Sláva paprice i maďarským kuchařům
Paprika se zpočátku používala střídmě, především jako dekorativní prvek. Postupem času však maďarští kuchaři objevili její potenciál dodat pokrmům hloubku a chuť. Jak se pěstování papriky rozšířilo po celé zemi, stala se všudypřítomnou přísadou maďarské kuchyně a našla si cestu do různých dušených pokrmů, polévek a omáček. V počátcích své existence byl tedy kuřecí paprikáš rustikálním „selským“ pokrmem. S omezeným přístupem k ingrediencím a technikám vaření byly tyto rané verze pravděpodobně jednoduchými jídly, obsahujícími základní ingredience, jako je kuře, cibule a paprika. Jak se však maďarská kulinářská kultura vyvíjela, vyvíjel se i recept na kuře na paprice. 18. a 19. století znamenalo v maďarské kuchyni období významných změn a inovací. Jak se obchodní cesty rozšiřovaly a byly k dispozici nové ingredience, maďarští kuchaři začali experimentovat s různými chutěmi a technikami. V této době byly do tradičních maďarských jídel začleňovány přísady, jako je zakysaná smetana, rajčata a česnek, což dodalo oblíbeným klasikám, jakou je kuřecí paprikáš, hloubku a složitost.
V Maďarsku s nokedli, u nás hlavně s knedlíkem
Kombinace křehkého kuřete, aromatické cibule a zářivé paprikové omáčky se brzy stala kulinářskou senzací a vysloužila si čestné místo nejen v maďarské kuchyni. Kuřecí paprikáš hluboce zakořenil v maďarské kultuře a vyvíjel se spolu s národním kulinářstvím. Ikonické jídlo se skromným původem záhy přesáhlo své „rolnické kořeny“, a dokonce velmi úspěšně i hranice země svého vzniku. V 19. století se stal „Paprikahendl“ (německy) oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, a dostal se tak i do českých zemí, kde je populární dodnes. Všeobecně je toto jídlo dnes bráno i jako české. Kuře na paprice podáváme s různými přílohami. Tradiční maďarská příloha jsou nokedli, které se skládají z vejce a mouky. Tradiční české přílohy jsou zejména houskové knedlíky, rýže, těstoviny, ale i brambory.
Recept na božské kuře na paprice:
Seznam potřebných surovin:
- 500 g kuřecího masa
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 velká cibule
- kuřecí vývar
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 lžíce hladké mouky (podle potřeby)
- 200 ml smetany na vaření (nebo smetany ke šlehání)
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 1 lžička octa
Jak na to?
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do misky, osolíme, opepříme a promneme, aby se koření dostalo všude. V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli a přidáme maso. Krátce zarestujeme, poté zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a ihned podlijeme kuřecím vývarem (aby se paprika nepřipálila a nezhořkla). Do hrnce přidáme bobkový list a vše dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat. Maso z omáčky vyjmeme, nalijeme do ní polovinu smetany a pokud je třeba, dolijeme ještě trochu vývaru. Vše přivedeme k varu. Ve zbytku smetany rozšleháme trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijeme do vroucí omáčky. Metličkou rozšleháme, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dobře provaříme alespoň 15 minut, do omáčky vrátíme maso a vařič vypneme. Dosolíme a opepříme, případně můžeme zakápnout lžičkou octa.
- Zdroj článku
-
autorský článek, toprecepty.cz