Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Tohle byste měli vědět, než vyrazíte na samosběr jahod. Jen tak vám déle vydrží

Samosběr jahod je u nás oblíbenou metodou, jak si zajistit čerstvé a chutné ovoce. Aby to tak ale skutečně bylo a plody vám vydržely co nejdéle, je dobré dodržet následující pravidla.

Jana Bitalová | 10. 05. 2024

Samosběry jahod probíhají, když jsou plody zralé, přesto je potřeba kontrolovat konkrétní kousky, které musí být sytě červené po celém svém povrchu, tedy i na spodní části. Jahody samozřejmě také nesmí být pomačkané nebo napadené plísní.

Ideální dobou pro sběr jsou ranní hodiny, kdy mají jahody nižší teplotu, ale již stačila oschnout rosa, díky čemuž se prodlouží jejich čerstvost. Při sběru s nimi zacházejte opatrně, abyste je nepomačkaly. Berte je mezi palec a ukazováček a uštipujte s krátkým stonkem, ať nepoškodíte zbytek rostliny, na které budou dozrávat další plody. Na pomoc si můžete vzít i malé nůžky.

Mohlo by se vám líbit

Bílé jahody vám zamotají hlavu. Mají netradiční vzhled a zajímavou chuť. Pěstujte je také!

Jahody jsou klasickou letní dobrotou, ale možná vás překvapí, že existuje jejich bílá verze s červenými semínky? Opravdu... a jejich chuť a vzhled jsou opravdu netradiční.
marianne.cz

Po samosběru jednejte rychle

Při samosběru používejte čisté nádoby nebo košíky, aby se minimalizovalo riziko kontaminace. Pokud je to možné, mějte vlastní, protože se tak vyhnete přesypávání, které by jahody zbytečně poničilo, kvůli čemuž by byly náchylnější k brzké hnilobě.

Po sběru jahod je důležité plody co nejdříve spotřebovat, nebo uskladnit v chladničce při teplotě okolo 4 stupňů Celsia, i tak ale vydrží jen den nebo dva. Můžete je také zavařit, vyrobit marmeládu nebo zamrazit pro pozdější použití, přičemž si zachovají většinu své chuti a výživových hodnot.

Mohlo by se vám líbit

Samosběr se netýká jen jahod a má několik výhod. Vyrazte na něj a pochutnejte si!

Samosběr je populárním způsobem, jak získat čerstvé a chutné plody. Tím nejznámějším je samozřejmě samosběr jahod, ale některé farmy v České republice nabízejí možnost nasbírat si i jiné plodiny. Využijete ji?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit