Recept na jahodovou bublaninu: Tahle vám zaručeně zachutná!
Jahodová bublanina je jedním z nejoblíbenějších sezónních moučníků. A její doba je právě nyní, kdy dozrávají šťavnaté jahody. Připravte ji a potěšte rodinu sladkou dobrotou.
Jahodová bublanina je oblíbeným receptem, který navíc není nikterak složitý. Vyzkoušejte ho, a až dozrají třešně, rybíz nebo třeba maliny, můžete tento moučník připravit znovu, jen ne s jahodami, ale jiným druhem ovoce.
Co budete na bublaninu potřebovat?
- 120 g změklého másla + trochu na vymazání formy
- 220 g moučkového cukru
- 4 vejce – žloutky a bílky oddělené
- 400 ml vlažného mléka
- 500 g pšeničné polohrubé mouky
- špetku soli
- 1 kypřicí prášek
- pšeničnou hrubou mouku na vysypání formy
- 500 g jahod
Jak na bublaninu s jahodami
Předehřejte troubu na 180 °C.
V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem a žloutky do světlé a nadýchané pěny. Postupně přidávejte vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou vmíchejte do těsta.
Vymažte a vysypte plech s vyšším okrajem, zapékací mísu nebo dortovou formu máslem a hrubou moukou. Nalijte do nádoby polovinu těsta, poklaďte polovinou jahod, přidejte zbytek těsta a zbylé jahody.
Dobrý nápad: Pokud jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, během pečení se nepropadnou do těsta.
Pečte asi 45 minut. Jestli je těsto hotové, ověřte zapíchnutím špejle do středu moučníku – měla by být suchá. Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
- Zdroj článku
-
www.apetitonline.cz