Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat sezónní ovoce a zeleninu pro pozdější použití. Přestože je však tento proces poměrně jednoduchý, může dojít k potížím, které ovlivní výsledek vašeho zavařování. Z toho důvodu jsme pro vás připravili výčet nejčastějších chyb a tipy, jak jim předejít.

Jana Bitalová | 28. 06. 2024

1. Nedostatečná sterilizace sklenic a víček

Jednou z nejdůležitějších věcí při zavařování je správná sterilizace sklenic a víček. Jinak se v nich mohou množit bakterie a plísně, které kontaminují zavařeniny. Sklenice a víčka proto důkladně umyjte v horké vodě s čisticím prostředkem a poté je sterilizujte v troubě při 120 °C po dobu 10 až 15 minut nebo je 10 minut vyvařujte v horké vodě.

2. Nesprávné uzavření sklenic

Pokud sklenice nejsou pořádně uzavřené, mohou se do nich dostat bakterie a zavařenina se zkazí. Po naplnění sklenic raději pečlivě zkontrolujte, zda jsou okraje čisté, a víčka pevně utáhněte. Po zavaření by měla být těsně přisátá.

Mohlo by se vám líbit

Recept na snadný třešňový džem: Bude vám připomínat léto po celý rok

Třešně byly pěstovány již ve starověkém Řecku a Římě. Podle historických záznamů je do Evropy přivezl římský vojevůdce Lucullus, a to z tažení v Malé Asii kolem roku 72 př. n. l. Pro nás jsou dnes běžnou součástí jídelníčku, a díky přípravě džemu klidně po celý rok.
marianne.cz

3. Použití nesprávného množství cukru nebo soli

Cukr a sůl fungují jako konzervanty a jejich nedostatečné množství může zkrátit trvanlivost zavařeniny. Dodržujte tedy recepty a přidávejte přesně tolik cukru nebo soli, kolik je doporučeno

4. Příliš krátká nebo dlouhá doba zavařování

Při zavařování je důležité dodržovat dobu vaření. Příliš krátké vaření nemusí zničit všechny bakterie, které povedou k plísním, zatímco příliš dlouhé může zničit chuť a texturu zavařeniny. Postupujte proto podle osvědčených receptů.

Mohlo by se vám líbit

Sezóna jahod vrcholí! Pusťte se do marmelády a užívejte si jejich chuť po celý rok

Výroba domácí jahodové marmelády je skvělý způsob, jak si uchovat letní chutě po celý rok. Tento proces je jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin. Pojďte, ukážeme vám, jak si připravit lahodnou jahodovou marmeládu přímo ve vlastní kuchyni.
marianne.cz

5. Plnění sklenic až po okraj

Může se stát, že obsah sklenice při vaření nabude na objemu a vytlačí víčko. To samozřejmě nebude ideální stav a zavařenina se zkazí. Nezapomínejte proto nechávat ve sklenici dostatek prostoru (asi 1 cm) mezi zavařeninou a víčkem.

6. Používání poškozených sklenic nebo víček

Prasklé sklenice nebo poškozená víčka mohou způsobit nedostatečné těsnění a následnou kontaminaci zavařeniny. Před použitím je určitě pečlivě zkontrolujte, zda nejsou poškozené.

Mohlo by se vám líbit

Objevte kouzlo domácí granoly, která bude zcela podle vašich chutí

Granola je oblíbená volba hlavně na snídaně a svačiny, protože je zdravá i chutná zároveň. Vyrobte si doma vlastní a pochutnejte si o to víc!
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Nenechte levanduli pouze jako okrasu na zahradě. Využijte její potenciál naplno

Nenechte levanduli pouze jako okrasu na zahradě. Využijte její potenciál naplno

Dobrý nápad
Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Dobrý nápad
Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Dobrý nápad
KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí

KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí