Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Borůvkové koláče jsou oblíbenou klasikou, která chutná malým i velkým strávníkům. Upečte ho proto a pochutnejte si s rodinou a přáteli.

Jana Bitalová | 17. 07. 2024

Borůvky mají nízký glykemický index, což znamená, že nevyvolávají zvýšení hladiny cukru v krvi. Navíc je zhruba z 85 % tvoří voda, takže jde o nízkokalorické a velmi osvěžující ovoce

Dále jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, proto patří mezi superpotraviny a mají mnoho zdravotních přínosů, jako je podpora zdraví srdce, zlepšení paměti i imunity. Lze je přidat do smoothie, přičemž se skvěle doplňují s banány, jahodami i dalšími druhy ovoce, i ovesných vloček a jogurtu. Zvláště v těchto horkých letních dnech jistě oceníte domácí borůvkovou zmrzlinu a sorbet. 

Již v minulosti lidé borůvky používali v kuchyni, ale také k léčbě různých zdravotních neduhů, jako jsou střevní potíže. Kromě toho se jim hodily k barvení látek i výrobě inkoustu. 

Mohlo by se vám líbit

Upečte rybízový koláč s nevšední drobenkou z mandlí. Je vynikající!

Rybíz právě dozrává, a tak je ta správná chvíle kouzlit s ním v kuchyni. Vyzkoušejte třeba rybízový koláč, který je ozvláštněný mandlovou drobenkou. Ke snídani i odpolední kávě bude naprosto dokonalý.
marianne.cz

Co budete potřebovat?

  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 3 g kypřicího prášku do pečiva 
  • 260 g borůvek
  • 50 g želírovacího cukru
  • 30 ml citronové šťávy
  • 5 g škrobu

Jak na to?

Vyšlehejte máslo s oběma druhy cukru do světlé pěny. Poté přidejte nastrouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva. Směs důkladně promíchejte, až vznikne drobenka.

Polovinu drobenky nasypte na dno kulaté koláčové formy o průměru 20 cm. Zbytek drobenky rozprostřete na tác a dejte na 30 minut do mrazáku. Spodní část koláče pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté nechte vychladnout.

Pro přípravu náplně nasypte borůvky do rendlíku, přidejte želírovací cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Mezitím smíchejte bramborový škrob s trochou studené vody a vmíchejte do vařících borůvek. Za stálého míchání nechte škrob provařit, poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Borůvkovou náplň rozetřete na předpečený korpus, posypte zbytkem drobenky a pečte dalších 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 200°C.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Dobrý nápad
Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem

Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem