Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Nejjednodušší borůvkový koláč vás nadchne snadnou přípravou i chutí

Borůvkové koláče jsou oblíbenou klasikou, která chutná malým i velkým strávníkům. Upečte ho proto a pochutnejte si s rodinou a přáteli.

Jana Bitalová | 17. 07. 2024

Borůvky mají nízký glykemický index, což znamená, že nevyvolávají zvýšení hladiny cukru v krvi. Navíc je zhruba z 85 % tvoří voda, takže jde o nízkokalorické a velmi osvěžující ovoce

Dále jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, proto patří mezi superpotraviny a mají mnoho zdravotních přínosů, jako je podpora zdraví srdce, zlepšení paměti i imunity. Lze je přidat do smoothie, přičemž se skvěle doplňují s banány, jahodami i dalšími druhy ovoce, i ovesných vloček a jogurtu. Zvláště v těchto horkých letních dnech jistě oceníte domácí borůvkovou zmrzlinu a sorbet. 

Již v minulosti lidé borůvky používali v kuchyni, ale také k léčbě různých zdravotních neduhů, jako jsou střevní potíže. Kromě toho se jim hodily k barvení látek i výrobě inkoustu. 

Mohlo by se vám líbit

Upečte rybízový koláč s nevšední drobenkou z mandlí. Je vynikající!

Rybíz právě dozrává, a tak je ta správná chvíle kouzlit s ním v kuchyni. Vyzkoušejte třeba rybízový koláč, který je ozvláštněný mandlovou drobenkou. Ke snídani i odpolední kávě bude naprosto dokonalý.
marianne.cz

Co budete potřebovat?

  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 3 g kypřicího prášku do pečiva 
  • 260 g borůvek
  • 50 g želírovacího cukru
  • 30 ml citronové šťávy
  • 5 g škrobu

Jak na to?

Vyšlehejte máslo s oběma druhy cukru do světlé pěny. Poté přidejte nastrouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a prášek do pečiva. Směs důkladně promíchejte, až vznikne drobenka.

Polovinu drobenky nasypte na dno kulaté koláčové formy o průměru 20 cm. Zbytek drobenky rozprostřete na tác a dejte na 30 minut do mrazáku. Spodní část koláče pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté nechte vychladnout.

Pro přípravu náplně nasypte borůvky do rendlíku, přidejte želírovací cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Mezitím smíchejte bramborový škrob s trochou studené vody a vmíchejte do vařících borůvek. Za stálého míchání nechte škrob provařit, poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Borůvkovou náplň rozetřete na předpečený korpus, posypte zbytkem drobenky a pečte dalších 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 200°C.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit