Naši předci vsázeli na pšenici a vápno
Zajímavým způsobem k uchovávání vajíček, jaký používaly naše babičky, je krabice s pšenicí, kde vydrží několik měsíců. Stačí na dno vysypat vrstvu pšenice, narovnat do ní na bok položená vajíčka tak, aby se nedotýkala dna ani sebe vzájemně, a zasypat opět pšenicí. Bude se z ní uvolňovat ethylen, který působí jako konzervant.
Dále naši předci používali vápno. Z páleného vápna a vody připravili směs, která konzistencí připomínala kaši. Do výšky několika centimetrů jí vyplnili dno sklenice a pak přidávali vejce, která musela být poskládaná špičkami dolů. Nakonec celý obsah zalili vodou tak, aby byla všechna vajíčka potopená, a uzavřeli víčkem. Vápno se postupně rozpouštělo a konzervovalo vajíčka, a to až osm měsíců.