Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Mrkvová polévka sta chutí: Vyzkoušejte, jak vám bude chutnat nejvíce

Možná i vám právě na zahrádce roste mrkev, a tak hledáte recepty, na které byste ji mohli použít. Ať už to tak je, nebo tuhle oranžovou zeleninu kupujete v obchodě, vyzkoušet byste měli vynikající krémovou polévku, s jejíž chutí se dá experimentovat.

Jana Bitalová | 3. 07. 2024

Mrkev pochází z oblasti Středního východu a stala se nedílnou součástí kuchyní po celém světě. Navíc je bohatá na živiny, které mají pozitivní účinky na naše zdraví. Výjimečná je obsahem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, jenž je důležitý pro dobrý zrak. Dále je také zdrojem vitaminů K, C, B6, draslíku a vlákniny, která podporuje trávení.

Pro zajímavost…

S ohledem na výživovou hodnotu je sušená mrkev součástí stravy astronautů. Ve středověku zase byla považována za léčivou rostlinu, která měla zabírat proti kožním a zažívacím potížím. A největší mrkev na světě vypěstovali ve Velké Británii. Vážila více než 10 kilogramů, což jí samosebou vyneslo zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Ve fantazii se meze nekladou

Mrkev je značně univerzální a do stravy ji lze zařadit mnoha způsoby. Syrovou coby svačinu nebo v salátech, vařenou v rámci polévek a jiných pokrmů i pečenou, která je chutnou přílohou k masu.

Připravte si mrkvovou krémovou polévku

Budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 3 brambory
  • 250 ml 12% smetany na vaření
  • kari
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévkovou lžíci másla

Jak na to?

Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte. Společně je vložte do osolené vody a vařte cca 15 minut, aby změkly. Následně vše se smetanou rozmixujte. Vznikne krém, který ještě prohřejte, dochuťte a rozpusťte v něm máslo.

Místo kari lze přidat chilli, aromatické bylinky, jako je tymián, nebo třeba malou špetku skořice. Každá z těchto složek dá polévce jiný chuťový tón, a tak můžete zkoušet, jaká varianta vám nejvíce zachutná.

Čtěte také: Tour de France na talíři: V Burgundsku si dopřejte hovězí na víně a v Nové Akvitánii francouzskou bublaninu clafoutis

Příznivci cyklistiky upínají svůj zrak k obrazovkám a displejům, aby napjatě sledovali závodníky, kteří zdolávají trasu slavné Tour de France. Cyklisté už opustili Itálii a přesunuli se do Francie. Vydejte se s námi po trati dalších etap závodu, i když v sedle nesedíte. Můžete aspoň ochutnat to nejlepší, co mohou kraje, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
V horku psa studenou vodou nepolévejte. Hrozí mu teplotní šok

V horku psa studenou vodou nepolévejte. Hrozí mu teplotní šok

Dobrý nápad
Využijte účinky mateřídoušky pro své zdraví a pohodu. Kvete právě nyní!

Využijte účinky mateřídoušky pro své zdraví a pohodu. Kvete právě nyní!

Dobrý nápad
Nenechte levanduli pouze jako okrasu na zahradě. Využijte její potenciál naplno

Nenechte levanduli pouze jako okrasu na zahradě. Využijte její potenciál naplno

Dobrý nápad
Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek