Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mrkvová polévka sta chutí: Vyzkoušejte, jak vám bude chutnat nejvíce

Možná i vám právě na zahrádce roste mrkev, a tak hledáte recepty, na které byste ji mohli použít. Ať už to tak je, nebo tuhle oranžovou zeleninu kupujete v obchodě, vyzkoušet byste měli vynikající krémovou polévku, s jejíž chutí se dá experimentovat.

Jana Bitalová | 3. 07. 2024

Mrkev pochází z oblasti Středního východu a stala se nedílnou součástí kuchyní po celém světě. Navíc je bohatá na živiny, které mají pozitivní účinky na naše zdraví. Výjimečná je obsahem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, jenž je důležitý pro dobrý zrak. Dále je také zdrojem vitaminů K, C, B6, draslíku a vlákniny, která podporuje trávení.

Pro zajímavost…

S ohledem na výživovou hodnotu je sušená mrkev součástí stravy astronautů. Ve středověku zase byla považována za léčivou rostlinu, která měla zabírat proti kožním a zažívacím potížím. A největší mrkev na světě vypěstovali ve Velké Británii. Vážila více než 10 kilogramů, což jí samosebou vyneslo zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Ve fantazii se meze nekladou

Mrkev je značně univerzální a do stravy ji lze zařadit mnoha způsoby. Syrovou coby svačinu nebo v salátech, vařenou v rámci polévek a jiných pokrmů i pečenou, která je chutnou přílohou k masu.

Připravte si mrkvovou krémovou polévku

Budete potřebovat:

  • 500 g mrkve
  • 3 brambory
  • 250 ml 12% smetany na vaření
  • kari
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévkovou lžíci másla

Jak na to?

Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte. Společně je vložte do osolené vody a vařte cca 15 minut, aby změkly. Následně vše se smetanou rozmixujte. Vznikne krém, který ještě prohřejte, dochuťte a rozpusťte v něm máslo.

Místo kari lze přidat chilli, aromatické bylinky, jako je tymián, nebo třeba malou špetku skořice. Každá z těchto složek dá polévce jiný chuťový tón, a tak můžete zkoušet, jaká varianta vám nejvíce zachutná.

Čtěte také: Tour de France na talíři: V Burgundsku si dopřejte hovězí na víně a v Nové Akvitánii francouzskou bublaninu clafoutis

Příznivci cyklistiky upínají svůj zrak k obrazovkám a displejům, aby napjatě sledovali závodníky, kteří zdolávají trasu slavné Tour de France. Cyklisté už opustili Itálii a přesunuli se do Francie. Vydejte se s námi po trati dalších etap závodu, i když v sedle nesedíte. Můžete aspoň ochutnat to nejlepší, co mohou kraje, kterými závodníci právě projíždějí, nabídnout.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit