Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Mrkvance mají svou pouť. Vydejte se na ni, nebo si je upečte podle našeho receptu

Polná je město na Vysočině, které má bohatou, někdy až tragickou historii. Známé je ale také tradičními buchtami, kterým se říká mrkvance. Přijeďte je ochutnat na místní pouť, nebo si je zkuste upéct doma.

Jana Bitalová | 5. 08. 2024

V Polné se můžete projít kolem rybníka Peklo i zachovalou židovskou čtvrtí a nahlédnout do chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Muzeum v zámeckém areálu zase nabízí kupecký obchod, expozici starých řemesel a lékárnu z doby baroka. Ve Staré škole pak můžete vidět, jak vypadala školní třída, kabinet a byt učitele ve druhé polovině 19. století. 

Tragická historie

Právě k Polné se váže tragédie, která se stala v roce 1899, kdy byla v nedalekém lese zavražděna dívka jménem Anežka Hrůzová. Tato událost se zapsala do historie jako Hilsneriáda, a to podle Leopolda Hilsnera, místního židovského obyvatele, který byl z činu obviněn. Zvedla se obrovská vlna antisemitismu, a i když neexistovalo mnoho důkazů, byl odsouzen k trestu smrti. K němu nakonec nedošlo, a dokonce byl z vězení propuštěn, jenže až po téměř dvaceti letech a s podlomeným zdravím. 

Mohlo by se vám líbit

Koláč z toho, co spižírna dala: Tady hrají prim tvaroh, mák, povidla, ořechy a jablka

Není náhodou, že se tomuto koláči říká štědrák. Snoubí v sobě totiž chutě několika náplní, které z koláčů běžně známe. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si pochutnáte.
marianne.cz

Pochutnejte si na tradičním moučníku

Nyní se ale vraťme k veselejšímu tématu, a tím jsou sladké mrkvance, které z Polné pocházejí. O jejich historii se toho moc neví, ale jedno je jisté – chutnají skvěle! Přesvědčit se o tom můžete na mrkvancové pouti, která se koná na počest patrona města, svatého Liguriáše. Připravit si je ale samozřejmě můžete také doma.

Jak už to tak bývá, každá rodina v Polné má svůj recept na mrkvance, který se liší hlavně ochucením mrkvové náplně. Některé přidávají mletý mák a rum či rozinky, jiné volí různé druhy koření místo fenyklu. V rodinných receptech se tak objevuje najemno nastrouhaná citronová kůra, vanilka a mleté koření, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, anýz, černý pepř a nové koření.

Mohlo by se vám líbit

Tomuhle moučníku se říká „nebe v hubě“. Přesvědčte se, zda je opravdu tak dobrý

„Hmm, to je nebe v hubě,“ má zaznít po ochutnání řezů, ve kterých se propojuje chuť ořechů a medu. Vyzkoušejte, jestli to tak opravdu funguje.
marianne.cz

Recept na mrkvance

Co budete potřebovat?

  • 300 g pšeničné polohrubé mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky + navíc na poprášení těsta
  • 200 ml vlažného plnotučného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla + navíc na potření
  • ½ polévkové lžíce rozpuštěného a vychladlého sádla + navíc na vymazání plechu
  • špetka soli
  • celý mák na posypání
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou nebo vanilkovým cukrem – na poprášení

Na mrkvovou náplň:

  • 50 g másla
  • 750 g očištěné a najemno nastrouhané mrkve
  • 150 g krupicového cukru
  • ½ balení vanilkového cukru
  • 50 drcených fenyklových semínek

Jak na to?

Do mísy dejte oba druhy prosáté mouky. Uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte 150 ml vlažného mléka, přidejte špetku krupicového cukru a rozdrobené droždí. Promíchejte s trochou mouky z okrajů důlku a nechte, aby mohl vzejít kvásek.

Poté přidejte zbývající cukr, žloutky, máslo, sádlo a špetku soli. Podle potřeby přilijte zbývající vlažné mléko a vypracujte pružné, hladké a nelepivé těsto. Posypte ho trochou hladké mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Trvat to bude asi hodinu, během níž by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.

Na mrkvovou náplň v hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, oba cukry a podrcený fenykl. Cca 10 minut duste na mírném ohni. Pokud mrkev pustí šťávu, vymačkejte ji a slijte. Směs nechte chladnout.

Vykynuté těsto rozdělte na 25 stejných dílů. Z každého z nich vytvořte placku, bohatě ji naplňte mrkvovou náplní a dobře zabalte. Klaďte je spojem dolů na plech vymazaný sádlem, s dostatečnými rozestupy, aby se neslepily k sobě. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut, kdy dokynou. Poté je lehce zmáčkněte, potřete rozšlehanými bílky a posypte mákem.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, a to asi 30 minut. Dostanou krásně zlatavou barvu. Horové mrkvance potřete rozpuštěným máslem a posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Čtěte také: Krtkův pohár

Pokud milujete krtkův dort, budete tenhle pohár přímo zbožňovat! Slavný banánový moučník rázem získá úplně jiný rozměr. Vychutnejte si krtkův dort jako sympatický dezert do skleničky a okouzlete tím své hosty na rodinné oslavě či párty s přáteli. A jestli máte hotový čokoládový korpus, sestavit jednotlivé ingredience už bude hračka.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit