Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

KVÍZ: Zdraví, sílu najdeš v sýru! Vyzkoušejte, zda se vyznáte v jednotlivých druzích

Sýry jsou oblíbenou součástí kuchyní po celém světě a jejich rozmanitost je ohromující. Od měkkých čerstvých sýrů až po tvrdé a dlouho zrající druhy – sýry zkrátka nabízejí širokou paletu chutí a textur. Vyzkoušejte v našem kvízu, zda se v nich vyznáte...

Jana Bitalová | 19. 06. 2024

Sýry patří mezi nejstarší potraviny na světě. Vyrábějí se z mléka různých druhů zvířat, jako jsou krávy, kozy, ovce nebo také buvol. Mohou mít mnoho podob, chutí i vůní, a některé se dokonce zpracovávají za použití plísní.

Čerstvé sýry

Čerstvé sýry nejsou zrající a konzumují se krátce po výrobě. Mají jemnou, krémovou texturu a svěží chuť. Patří mezi ně například italská ricotta, mozzarella a krémové mascarpone.

Měkké sýry s bílou plísní

Tyto sýry mají měkkou, krémovou konzistenci a jsou pokryty bílou plísní na povrchu. Mezi nejznámější přitom patří francouzský camembert a jemu podobný brie, který bývá větší a krémovější.

Polotvrdé a tvrdé sýry

Polotvrdé a tvrdé sýry mají pevnější strukturu a delší dobu zrání. Konkrétně jde třeba o nizozemskou goudu, anglický cheddar a italský parmezán.

Sýry s modrou plísní

Tyto sýry jsou protkány modrou plísní, která jim dodává charakteristickou chuť a vzhled. Podle toho poznáte roquefort z ovčího mléka, jenž má intenzivní chuť, italskou gorgonzolu a anglický stilton, kterému se přezdívá Král sýrů.

Sýry s omývanou kůrou

Tyto druhy sýrů jsou během zrání omývané solným roztokem nebo alkoholem, což podporuje růst specifických bakterií na povrchu. Tyto druhy u nás nejsou tak známé, nicméně stojí za ochutnání. Porozhlédněte se proto po sýrech munster, limburger a epoisses – právě ten je oplachován brandy.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Kolik toho víte o kávě, kterou možná právě vy pijete každý den?

Káva je oblíbeným nápojem, který během tisíciletí prošel dlouhou cestou plnou proměn. Kolik toho o ni víte? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Pozor na tyto chyby při zavařování. Mohou zkazit celý výsledek

Dobrý nápad
Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Kvíz: Chléb je základní potravina. Vyzkoušejte, co o něm víte v našem kvízu

Dobrý nápad
Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Dobrý nápad
KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí

KVÍZ: Kolik toho víte o víně. Mnohé vás v našem kvízu možná překvapí