Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

KVÍZ: Zdraví, sílu najdeš v sýru! Vyzkoušejte, zda se vyznáte v jednotlivých druzích

Sýry jsou oblíbenou součástí kuchyní po celém světě a jejich rozmanitost je ohromující. Od měkkých čerstvých sýrů až po tvrdé a dlouho zrající druhy – sýry zkrátka nabízejí širokou paletu chutí a textur. Vyzkoušejte v našem kvízu, zda se v nich vyznáte...

Jana Bitalová | 19. 06. 2024

Sýry patří mezi nejstarší potraviny na světě. Vyrábějí se z mléka různých druhů zvířat, jako jsou krávy, kozy, ovce nebo také buvol. Mohou mít mnoho podob, chutí i vůní, a některé se dokonce zpracovávají za použití plísní.

Čerstvé sýry

Čerstvé sýry nejsou zrající a konzumují se krátce po výrobě. Mají jemnou, krémovou texturu a svěží chuť. Patří mezi ně například italská ricotta, mozzarella a krémové mascarpone.

Měkké sýry s bílou plísní

Tyto sýry mají měkkou, krémovou konzistenci a jsou pokryty bílou plísní na povrchu. Mezi nejznámější přitom patří francouzský camembert a jemu podobný brie, který bývá větší a krémovější.

Polotvrdé a tvrdé sýry

Polotvrdé a tvrdé sýry mají pevnější strukturu a delší dobu zrání. Konkrétně jde třeba o nizozemskou goudu, anglický cheddar a italský parmezán.

Sýry s modrou plísní

Tyto sýry jsou protkány modrou plísní, která jim dodává charakteristickou chuť a vzhled. Podle toho poznáte roquefort z ovčího mléka, jenž má intenzivní chuť, italskou gorgonzolu a anglický stilton, kterému se přezdívá Král sýrů.

Sýry s omývanou kůrou

Tyto druhy sýrů jsou během zrání omývané solným roztokem nebo alkoholem, což podporuje růst specifických bakterií na povrchu. Tyto druhy u nás nejsou tak známé, nicméně stojí za ochutnání. Porozhlédněte se proto po sýrech munster, limburger a epoisses – právě ten je oplachován brandy.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Kolik toho víte o kávě, kterou možná právě vy pijete každý den?

Káva je oblíbeným nápojem, který během tisíciletí prošel dlouhou cestou plnou proměn. Kolik toho o ni víte? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit