Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Kozí sýr musíte vybírat obezřetně, jinak na něj možná zbytečně zanevřete

Jedni na něj nedají dopustit, jiní se mu raději vyhnou obloukem. Kozí sýr je zkrátka rozporuplná potravina, nicméně když ochutnáte kvalitní, možná změníte názor i v případě, že patříte ke druhé z těchto skupin. Jak ho ale poznat, viďte?

Jana Bitalová | 1. 08. 2024

Prvním pomocníkem při poznávání kvalitního kozího sýru je množství přísad, které byly použity na jeho výrobu. Čím jednodušší složení totiž bude mít, tím lépe. Vyhněte se proto produktům s dlouhým seznamem, v němž hraje roli řada konzervantů. Ideálně by měl obsahovat pouze kozí mléko, sůl, syřidlo a kultury.

Mohlo by se vám líbit

Historie pudinku vás překvapí. Dřív to rozhodně nebyl instantní prášek v sáčku

Slovo pudink pochází z francouzského boudin, což překvapivě znamená jelito. Dříve totiž skutečně býval z vepřového masa! Sladké varianty se dočkal mnohem později, instantní zase vznikla díky alergii.
marianne.cz

Není sýr jako sýr

Čerstvý kozí sýr má bílou až lehce krémovou barvu. Sýry, které jsou příliš žluté nebo mají nerovnoměrnou barvu, mohou být staré, případně špatně zpracované. Konzistence měkkých kozích sýrů pak má být jemná a hladká, ale zároveň pevná. Zralé kozí sýry mohou být tvrdší, nicméně by se neměly drolit a být suché. 

Kozí sýr má charakteristickou příjemnou vůni. Příliš silná může naznačovat problémy s kvalitou nebo hygienou při výrobě. Chuť je jemná, ale výrazná a s mírnou kyselostí. Neměl by být příliš hořký, slaný ani ostrý. Sýry s nepříjemnou chutí bývají staré nebo špatně skladované.

Mohlo by se vám líbit

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.
marianne.cz

Záleží na prostředí i potravě

Důležitý je samozřejmě také původ sýru, a to nikoliv s přihlédnutím k lokalitě. Podstatné totiž je, od jakého plemene je mléko, které bylo k výrobě sýru použito, i v jakých podmínkách jsou zvířata chována. Vliv má, zda pobývají v čistotě, jakou mají stravu i způsob dojení mléka. Z tohoto důvodu nebude tolik rozhodující, zda jde o sýr z Francie, Itálie, Španělska nebo od nás.

Možná vás překvapí

Při hledání kvalitního kozího sýru je nutné se zaměřit na původ a složení, vzhled a konzistenci, vůni a chuť, texturu a zrání. Kromě toho vám pomohou také certifikace a získaná ocenění. Pokud si na tyto ukazatele dáte pozor, můžete si být jistí, že si vyberete kozí sýr, který vás nezklame a přinese vám skutečný gurmánský zážitek.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající