Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Nevíte, kdy je těsto správně vykynuté? Zjistěte to jednoduchým testem

Kynutí těsta je někdy tak trochu věda. Zda je překynuté, připravené k pečení, nebo nevykynuté, poznáte snadným testem.

Jana Bitalová | 8. 04. 2024

Kynuté těsto je základ řady dobrot, ale ne vždy se ho daří připravit bez problémů. Čekáme, sledujeme, jak kyne, a snažíme se odhadnout ten správný moment, kdy už bude čas ho dále zpracovat.

Jak by mělo těsto vypadat?

Až příště budete při přípravě kynutého těsta váhat, zda už je připravené, odpovězte si na tyto dvě otázky:

  • Má hladký povrch a je vypouklé?
  • Zvětšil se jeho objem zhruba dvojnásobně?

Jednoduchý test kynutého těsta

Pokud je odpověď na obě výše uvedené otázky kladná, nejspíš těsto kyne správně. Ještě ale zkontrolujte jeho pružnost, která vám také hodně napoví. Lehce do těsta zatlačte prstem a počkejte, co udělá prohlubeň, která po něm zůstala. Jestli se pomalu vyrovná, těsto je vykynuté. Jakmile se však vyrovná rychle, potřebuje více času. Pokud se nevyrovná vůbec, je překynuté a zbývá ho jen znovu lehce vypracovat a pokusit se o další vykynutí. 

Mohlo by se vám líbit

Hrnková bábovka, jakou pekly už naše babičky. Vyzkoušejte snadný recept

S bábovkami je to jako s gulášem – snad každá rodina má svůj zaručený recept. Těch je přitom nepřeberné množství. Forma jí pak dává krásný vzhled, a navíc jde o zcela univerzální moučník, jenž se hodí na jakýkoliv svátek i ve všední den.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

Recepty podle Marianne: Vyzkoušejte tuto poctivou českou koprovku podle hospodských receptur

Dobrý nápad
Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Zdravím nabitá listová zelenina, vhodná nejen na Zelený čtvrtek: Recept na lahodný krémový špenát

Dobrý nápad
Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Kuře na paprice pochází z Maďarska, ale rychle u nás zdomácnělo: Podívejte se na recept, který zvládne i začátečník

Dobrý nápad
Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMA TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit