SLEZSKÝ BIGOS
Suroviny: 2–3 lžíce sádla, 700 g kysaného zelí, 300 g hovězího masa (nejlépe kližky), sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžička mleté sladké papriky, 1–2 lžičky kmínu, 2–3 bobkové listy, 2 středně velké cibule, 400 g směsi čerstvých hub, 300 g vepřového masa (nejlépe plec), 100 g škvarků, 1 papriková klobása, 1 lžíce sušené majoránky, tmavý chleba jako příloha k podávání
Postup:
1. Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.
2. Další den směs opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.
3. Třetí den přidejte nakrájenou klobásu i majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte jej pak s tmavým chlebem.
Věděli jste, že...
...bigos pochází z Polska, kde o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin? Nezbývá-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, dá se klidně připravit na jeden zátah.