Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Naše babičky věděly, proč péct bábovky. Vyzkoušíte recept na výbornou hrnkovou?

S bábovkami je to jako s gulášem – snad každá rodina má svůj zaručený recept. Těch je přitom nepřeberné množství. Forma jí pak dává krásný vzhled, a navíc jde o zcela univerzální moučník, jenž se hodí na jakýkoliv svátek i ve všední den.

Jana Bitalová | 8. 03. 2024

Bábovky pekla už slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, ale nebyla první, kdo tento moučník připravoval. Tzv. gugelhupf se objevoval už v Německu na začátku 17. století, později nechyběl ani na stolech dvora Marie Antoinetty a oblíbil si ho například František Josef I. Typický pro něj byl právě kulatý tvar s otvorem uprostřed. Náš název bábovka zřejmě pochází ze slova bába, jak se říkalo formě na pečivo a následně tedy nejspíš i pečivu.

Dnešním kuchyním vévodí hlavně silikonové a kovové formy. V minulosti zase hospodyňky používaly například měděné s pocínovaným vnitřkem, keramické, kameninové a litinové se smaltovaným vnitřkem.

Jedním ze základních receptů je hrnková bábovka

Hrnková bábovka je skvělá ve své univerzálnosti. Recept totiž můžete vylepšovat tím, co vám chutná. Lahodné kombinace například dosáhnete, když do tmavé části přidáte pomerančovou kůru, nebo naopak do světlé citronovou. Do těsta se ale hodí také rozinky máčené v rumu i nasekané ořechy a čokoláda.

Co budete na hrnkovou bábovku potřebovat?

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • ¾ hrnku oleje
  • kypřicí prášek
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce kakaa
  • kousek másla na vymazání a strouhanku na vysypání formy

Jak na to?

  • Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia.
     
  • Vyšlehejte vajíčka s cukrem do světlé pěny. K ní za stálého míchání postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Potom přidejte také olej a mléko a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
     
  • Do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy nalijte ¾ těsta a do zbytku vmíchejte kakao. Nalijte do formy, špejlí vrstvy lehce promíchejte a dejte do trouby na cca 40 minut. Než bábovku vyndáte, proveďte klasický test se špejlí (píchněte do těsta, a pokud je špejle suchá, bábovka je hotová).
Mohlo by se vám líbit

Překvapte o Velikonocích rodinu slaďoučkými kraplemi

Kraple mají sladkou i slanou variantu, navíc existuje řada různých receptů. My se však zaměříme na smažené kraple, které mají krásné tvary, obsahují jen tři ingredience a skvěle se hodí třeba na brzké Velikonoce.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit