Co budete potřebovat ke kvašení zeleniny?
K domácímu kvašení zeleniny nepotřebujete drahé vybavení. Stačí obyčejné zavařovací sklenice – větší pro naplnění zeleninou a menší s vodou jako zátěž, aby byla zelenina zcela potopená v nálevu nebo vlastní šťávě. Můžete si také pořídit speciální sklenice na kvašení.
Nejčastěji se ke kvašení používá zelí, nicméně jde to i s jinými druhy zeleniny, jako je cibule, mrkev, řepa, ředkvičky, pórek, kedluben, celer, brokolice, ředkev a květák.
Další ingredienci představuje sůl, která zjednodušuje proces kvašení. Nejvhodnější je mořská nebo růžová himalájská, jelikož obsahují minerály. Chcete-li kvasit bez soli, jako startér kvašení použijte probiotika. Přidat pak můžete také různé druhy koření. Chutný je třeba kmín, křen, trocha chilli, česnek, bobkový list i nové koření.