Recept na zapečený květák: Takhle jste ho nejspíš ještě neochutnali
Květák je oblíbenou stálicí v mnoha kuchyních. Pokud i v té vaší, zkuste tentokrát místo trojobalu sáhnout po zapékací míse.
marianne.cz
Tento domácí recept na zeleninové lečo je přesně to, co vaše chuťové pohárky potřebují. Kombinace čerstvé zeleniny, šťavnatých paprik a lahodných rajčat vytváří jídlo, které nadchne svou bohatou chutí a vůní. Připravte si snadný pokrm, který je nejen plný barev, ale také důležitých vitamínů.
Pro všechny, kdo milují zeleninu, je tento pokrm doslova jako stvořený. Má dvě zásadní výhody: Výborně funguje s tím, co dům dal, tedy se surovinami, které máte zrovna po ruce. A za druhé je lečo nejen chutné, ale i plné vitamínů a vlákniny, což z něj dělá ideální výživnou a rychlou večeři, kterou vaše tělo zejména v chladnějších podzimních dnech ocení.
Lečo pochází z Maďarska, kde je tradičně připravované z rajčat, paprik, cibule a také vajec. A proč si tento pokrm dopřát? Rajčata jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Lykopen je známý svými příznivými účinky na zdraví srdce, což z rajčat dělá potravinu vhodnou pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Rajská jablíčka také obsahují vysoké množství vitamínu C a vitamínu A, které posilují imunitní systém a přispívají k ochraně zraku. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny rajčata zlepšují trávení, což pomáhá udržovat zdravý trávicí systém. Papriky, zejména ty červené, jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují ohromné množství vitamínu C, dokonce více než citrusové plody, což z nich činí vynikající prostředek pro podporu imunitního systému a hojení ran. Papriky jsou rovněž významným zdrojem vitamínu B6 a kyseliny listové, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a nervového systému. Další významnou složkou paprik je betakaroten, který tělo přeměňuje na vitamín A, nezbytný pro zdraví kůže a očí. A nakonec cibule, jenž je zlatým standardem, pokud jde o přirozenou detoxikaci organismu. Je bohatá na antioxidanty, zejména quercetin, který má silné protizánětlivé účinky a může hrát roli v prevenci srdečních onemocnění. Cibule obsahuje sloučeniny síry, které pomáhají detoxikovat tělo a snižovat hladinu cholesterolu, což má příznivý vliv na kardiovaskulární zdraví. Navíc cibule podporuje zdravé trávení díky prebiotikům, která vyživují prospěšné střevní bakterie.
Prvním krokem k přípravě opravdu jemného a lahodného leča je věnovat se detailům. Rajčata oloupejte a odkrojte tvrdé části, papriky důkladně očistěte a oškrábejte slupku. Proč je důležité zbavit se slupek? Zajistíte tím, že pokrm bude jemný a bez náznaků hořkosti. Těch pár minut navíc za skvělou chuť rozhodně stojí. A teď se jde vařit. Na rozehřátém olivovém oleji osmahněte cibuli a přidejte nakrájenou šunku, pokud ji používáte. Poté přisypte nakrájené papriky a krátce je orestujte, dokud nezměknou. Přidejte konzervovaná rajčata i s nálevem a na mírném plameni duste asi 20 minut, dokud směs nezhoustne. Pro zesílení chuti přidejte lžíci rajčatového protlaku. Průběžně míchejte a dochuťte solí, špetkou cukru, tymiánem a drhnutou majoránkou. V misce precizně vyšlehejte vejce a smíchejte je s rajčatovým pyré, poté vmíchejte do horkého leča. Jemně promíchejte a nechte směs prohřát, aby se bílek zpevnil, ale vejce zůstala krémová. Hotové lečo podávejte posypané sekanou petrželkou a doplňte čerstvými plátky veky.
apetitonline.cz, kucharkaprodceru.cz, autorský článek