Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Dobrý nápad – vyrobte si tradiční, ale stále funkční březové koště

Zimní procházky si můžete zpestřit stříháním pružných březových větviček. Doma pak z nich zkuste vyrobit praktické koště na zametání zápraží. Naučíme vás jak na to.

Eva Všetíčková | 13. 01. 2023

Sníh ze zápraží nebo jiný nepořádek kolem chalupy nejlépe odmetete březovým koštětem. žádný jiný smeták nemá takovou pružnost a rozpětí v "zásahu".

Realizace a styling: Markéta Zindulková

Na výrobu březového koštěte budete potřebovat:

  • březové větve
  • ostrý nůž
  • prkno
  • zahradnické nůžky
  • pevný provaz
Info ikona
1. krok

1. Nařežte větve a roztřiďte je podle velikosti na 4 hromádky, každou o stejném počtu větviček: 8 větví o délce 130 centimetrů, 8 větví 90–110 centimetrů, 8 větví 70–90 centimetrů a 8 větví 50–70 centimetrů.

Info ikona
2. krok

2. U dvou hromádek nejdelších větví odstraňte postranní větvičky, každou asi do poloviny. Hromádky si poté rozdělte na dvě poloviny – budete totiž vázat nejdříve dvě polokošťata a ta pak dohromady ve výsledné koště. Pak si připravte buď podélně rozříznutý proutek vrby či svídy, provázek nebo drát.

Info ikona
3. krok

3. Na trám nebo na strom přivažte provaz. Dole na něm udělejte smyčku a do ní vsuňte prkno. Větve pak provazem omotejte, šlápnutím na prkno stáhněte a svažte vázacím materiálem.

Info ikona
4. krok

4. Polokošťata svažte v jejich polovině – stačí na jednom či dvou místech. Pak je přiložte k sobě a važte dohromdy na několika místech směrem ke konci rukojeti. Nejlépe vám to půjde když budete  pracovat pomocí stahovacího provazu a ve dvou. Zahradními nůžkami pak větve na konci rukojeti sestřihněte na stejnou délku.

Info ikona
5. krok

5. Aby byla zametací část koštěte tvarovaná a zpevněná, rozdělte ji do několika pramenů a mezi nimi propleťte provaz. Můžete na několika místech nad sebou. Nakonec zahradními nůžkami zarovnejte větvičky zametací části koštěte do stejné roviny a délky.

Info ikona
Březová košťata

Větvičky nastříhejte v lese nebo kdekoli, kde narazíte na břízy, a to buď na podzim, v zimě či předjaří, dokud jsou stromy bez listí. Než začnete z nařezaného dřeva dělat metlu, nechte větve dokonale vyschnout. Kdybyste nevydrželi, hotový výrobek by postupně sesychal a metla by se vám rozpadla.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit