Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cuketový perník má mnoho podob. Upečte si ho v té, která vám bude nejvíc chutnat

Cuketa je zajímavá tím, že z ní připravíte slané i sladké pokrmy. A právě jedním z nich je cuketový perník, jenž navíc ozvláštníte mnoha způsoby.

Jana Bitalová | 14. 08. 2024

Stále ještě dozrávají cukety, a tak se hodí každý recept, v němž lze tuto zeleninu použít. Můžete ji připravit s těstovinami, naložit do sklenice nebo ugrilovat. Možností je však také sladká úprava.

Dávat zeleninu do sladkého pokrmu se může zdát jako zvláštní postup, nicméně budete překvapeni, jakou vláčnost mu cuketa dokáže dodat. Kromě toho nemá výraznou chuť, takže ji v moučníku ani nepoznáte. Cuketový perník na plech je navíc docela jednoduchý moučník, takže během chvilky vykouzlíte dobrotu, která potěší celou rodinu.

Mohlo by se vám líbit

Recept: Pochutnejte si na cuketě s těstovinami, hráškem a jogurtem

Cuketa je zelenina oblíbená po celém světě, a to díky své jemné chuti a širokým možnostem, jak ji využít v kuchyni. Původně pochází z Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Májové. Dnes je cuketa nezbytnou součástí mnoha kuchyní, od středomořské až po asijskou. Vyzkoušejte třeba těstoviny s cuketou, hráškem a jogurtem.
marianne.cz

Recept na cuketový perník

Co budete potřebovat?

  • 120 g změklého másla + na vymazání
  • 125 ml řepkového oleje
  • 100 g krupicového cukru
  • 160 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 3 vajíčka
  • 400 g pšeničné hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 10 g kypřicího prášku do perníku
  • 4 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 čajová lžička skořice
  • 450 g cukety, oloupané a nastrouhané najemno

Na polevu

  • 150 gramů tmavé čokolády
  • 5 polévkových lžic másla

Jak na to?

Předehřejte troubu na 160 °C. Pekáč (20 x 35 cm) lehce potřete máslem a vyložte pečicím papírem. Vyšlehejte máslo, olej a oba druhy cukru do světlé pěny. Poté přidejte mléko a vejce a vše dobře promíchejte.

Suché ingredience důkladně promíchejte v jiné míse metličkou. Poté tuto směs postupně přimíchejte do vaječné. Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu a vlijte těsto do pekáče. Pečte přibližně 45 minut, zkontrolujte špejlí, zda už je perník hotový. Nechte ho zcela vychladnout.

Čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázní a míchejte, dokud nebude směs hladká. Polevou potřete studený perník a nechte ji ztuhnout, poté krájejte na řezy.

Mohlo by se vám líbit

Už nevíte, co dělat s cuketou? Šup s ní do sklenice. Naložená chutná skvěle

Cuketové období má jednu nevýhodu: najednou přijde, je opravdu intenzivní a pak zase rychle odejde. Zkuste si ho proto prodloužit naložením této zeleniny. Dokonce není nutné ani zavařování.
marianne.cz

Vylepšete svůj cuketový perník

Nebojte se být kreativní, přidejte například lžíci rumu nebo čerstvě nastrouhanou citronovou, případně pomerančovou kůru – každá z těchto ingrediencí perníku dodá jiný šmrnc. Do těsta můžete také přimíchat nasekané ořechy, sušené ovoce nebo rozinky namočené v rumu. Polevu zase lze posypte oříšky, kokosem nebo lyofilizovanými jahodami či malinami.

Čtěte také: Jak připravit jednoduchý nepečený jablečný dort? Vystačíte si jen s pár surovinami

Nepečený jablečný dort, kterému se někdy říká „mokrý pes“, je vždy skvělou volbou. Mezi oblíbené dezerty patří díky své jednoduché přípravě a nenáročnosti na suroviny. Zároveň mu můžete snadno dodat punc luxusu. Jak připravit nejlepší nepečený dort z piškotů a jablek?
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit