Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.

Jana Bitalová | 9. 07. 2024

Náhražky kávy byly v kuchyních našich babiček běžnou surovinou. Později se u kávy rapidně zlepšila dostupnost, takže na kávoviny tohoto typu se tak trochu zapomnělo. Nyní ale „nepravé kávě“ znovu svítá na lepší časy, protože je zdravou alternativou bez kofeinu, což mnozí lidé upřednostňují.

Cikorka se vyrábí z praženého kořene čekanky, který je drcený na prášek. Jakožto kávovina se začala vyrábět už v 17. století, a to v Holandsku a Belgii. Angličané si pak ještě více posvítili na výrobní procesy a vylepšili je. Aby „káva“ získala lepší chuť, prášek z čekankového kořene se míchal s praženým ječmenem, ale třeba i s fíky a hruškami. 

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Kolik toho víte o kávě, kterou možná právě vy pijete každý den?

Káva je oblíbeným nápojem, který během tisíciletí prošel dlouhou cestou plnou proměn. Kolik toho o ni víte? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.
marianne.cz

Cikorkové továrny přibývaly jako houby po dešti

První továrna na výrobky z cikorky u nás vznikla v roce 1800 nedaleko Prahy, a to díky obchodníkovi Ferdinandu Delorme. Další podniky byly založeny například u Klatov, v Chřibské a Kolíně, byť k výrobě se používaly mimo jiné polotovary ze zahraničí. Až o 87 let později se začalo s technologií, díky níž mohl vzniknout celý produkt přímo na našem území.

Info ikona
Náhražka kávy.

Bílá káva pro malé i velké

Další kdysi velice oblíbenou náhražkou kávy byla melta. K její výrobě se používá cikorka, žito, drcené obilky ječmene a upražená cukrová řepa. Vznikla v první polovině 20. století, a to v pardubických závodech. 

Obě zmiňované kávoviny se zalévají horkou vodou a obvykle se do nich přidává mléko. Dětem, a nejen jim, pak mnohdy chutná také s medem.

Bez kofeinu a ještě zdravá

Čekanka je krásná rostlina s modrými květy, která obsahuje hořčiny, jež podporují trávení ,snižují hladinu cukru v krvi a mají dobrý vliv na vylučování žluče. Naopak neobsahuje kofein, jenž našemu zdrav zrovna nesvědčí. 

Kromě kávovin se z čekanky vyrábí také sirup, což je zdravější varianta pro slazení pokrmů, a sládci jí dokonce vylepšují chuť piv.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Jak dobře znáte české pivo? Vyzkoušejte své znalosti o tomto tradičním nápoji

České pivo je známé svou vynikající kvalitou, bohatou chutí a dlouhou tradicí, a to nejen u nás, ale i ve světě. Tento zlatavý mok s bílou pěnu, kterému se přezdívá tekutý chléb, je zkrátka součástí tuzemské kultury a historie. Zjistěte v našem kvízu, co o něm víte…
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit