Domácí fermentování pro začátečníky
Pokud jste se rozhodli, že si vytvoříte fermentovanou pochoutku doma, pak se rozhodně nemusíte ničeho obávat. Začít můžete třeba s receptem na tzv. pickles (kvašená zelenina), na který budete potřebovat červené zelí, mrkev, kedlubnu a ředkvičku. Jakmile zeleninu najemno nakrájíte, vložte ji do mísy, kterou zasypte solí a drceným kmínem. Zeleninovou směs promačkejte a nechte zhruba hodinu odpočinout. Následně zeleninu vložte do sklenice tak, aby byla ponořená. V případě, že nemáte dostatek zeleninové šťávy, připravte solný roztok, kterým zeleninu zalijte. Následně už stačí zeleninu něčím zatížit a nechat zhruba pět dnů kvasit. Nezapomeňte pickles každý den kontrolovat, díky čemuž unikne přebytečný plyn a nehrozí prasknutí. Hotovou kvašenou zeleninu uchovávejte v lednici a podávejte ji například jako přílohu. Na trhu také naleznete fermentovací nádoby, které vám s přípravou kvašené zeleniny pomohou.
Kvašená není jenom zelenina
I když si pod pojmem fermentace většina z nás představí kvašenou zeleninu, rozhodně je dobré vědět, že existuje nespočet kvašených potravin, které si můžete dle libosti dopřávat. Zástupcem kvašených mléčných výrobků je kefír, naopak za pečivo kope kváskový chléb. Pokud navštěvujete obchody se zdravou výživou, pak pravděpodobně znáte fermentovaný nápoj kombuchu, jehož chuť připomíná ledový čaj. Japonci zase nedají dopustit na směs kimči, která se skládá ze zeleniny a dominuje jí ostrá chuť.