Přejít k hlavnímu obsahu
Zdraví

Proč jíst pomalu a vědomě? Pár klidných minut jedení přispívá nejen zdraví, ale i hubnutí

Žijeme v hektické době, která má dopady na mnohé oblasti našeho života, a to včetně jedení. To mnozí z nás berou jako nutné palivo, bez kterého bychom nemohli fungovat. Častokrát do sebe tedy jídlo naházíme co možná nejrychleji, mnohdy také za přítomnosti dalších aktivit – a právě to může mít na celkové zdraví velmi neblahé dopady. Proč bychom tedy měli jíst vědomě a pomalu?

Aneta Akgül | 11. 04. 2025

Už od mala učíme děti, aby byly při jídle v klidu, soustředily se na něj, pořádně žvýkaly a nerozptylovaly se ničím jiným. V dospělosti jako bychom však na všechny tyto rady zapomněli. V průběhu uspěchaného pracovního dne si jen málokdo umí k jídlu opravdu v klidu sednout, každé sousto vědomě pokousat a nedělat u toho nic jiného. Moderní hektická doba nás často tlačí k multitaskingu, tedy dělání více věcí najednou – to sice v některých ohledech může být efektivní, jedení to ovšem není. Jakmile jídlo bezmyšlenkovitě hltáme, reakce těla nemusí být zrovna pozitivní.

Mohlo by se vám líbit

Nemáte čas na klasický trénink? Zkuste tzv. exercise snacking, který pomůže během celého dne sezení v práci

Nemalé procento naší populace má sedavé zaměstnání a sezením tak tráví několik dlouhých hodin každý den. Málokdo má však po práci čas, energii a chuť si jít zacvičit a protáhnout tělo. Záda tak konstantně trpí a zvyšují se i rizika dopadů na celkové zdraví. Pokud nemáte čas na cvičení, můžete vyzkoušet tzv. „exercise snacking“. O co se jedná?
marianne.cz

Proč se naučit jíst pomalu a vědomě?

Vědomé jedení má i svůj anglický pojem – „mindful eating“, který vychází z trendu „mindfulness“, tedy principu plně soustředěné mysli. Konkrétně vědomé jedení pak člověku přináší hned několik benefitů, a to zejména v kontrole stravovacích návyků. Nápomocné může být především, pokud zrovna řešíte hubnutí, máte tendence se přejídat a nebo se zkrátka chcete cítit dobře a fit.

Mozku totiž trvá přibližně 15–20 minut, než zaregistruje pocit sytosti. Hormony sytosti se začnou postupně uvolňovat až poté, co se potrava dostane do žaludku a střev. Poté stoupne hladina inzulinu, všechny potřebné živiny se rozloží, žaludek se naplní a s tím vším k mozku přijde signál, že už má dost. A to jednoduše chvilku trvá – proto, jakmile jídlo hltáme rychle, sníme ho mnohem více, než kdybychom jedli vědomě a pomalu. A velmi snadno se tak stane, že se přejíme.

Mohlo by se vám líbit

Je přerušovaný půst pro každého? Odborníci odhalují, komu prospívá a kdy může škodit

Asi každý ví, že při snaze o redukci váhy je nutné zaměřit se na stravovací a pohybové návyky, bez jejichž úpravy to zkrátka nepůjde. Jedním z nejpopulárnějších stravovacích režimů poslední doby je přerušovaný půst. O co se jedná, pro koho je vhodný a jaké přináší benefity?
marianne.cz

Nevědomé hltání přináší velká rizika

Mnozí z nás jí rychle a bezmyšlenkovitě, často ve spěchu. Další mají tendenci si k jídlu pustit oblíbený seriál nebo u něj třeba pracovat, což také není optimální. Neustálé hltání nejen, že přispívá k větší tendenci se přejídat, ale dlouhodobě může vést také k různým zdravotním problémům.

Jakmile člověk jí rychle, kromě jídla polyká také vzduch, což může vést k nadýmání a tlaku v břiše. Potrava navíc často nebývá pořádně rozkousaná a žaludek tak má mnohem víc práce než obvykle, čímž si zaděláváme na křeče a nepříjemné bolesti břicha. Rychlé jedení navíc zvyšuje riziko, že se kyseliny ze žaludku dostanou zpět do jícnu, což může podmínit pálení žáhy. Když navíc se dlouhodobě stresujeme při jídle, v kombinaci s nedostatečným trávením si můžeme zadělávat na podráždění žaludeční sliznice, což v konečném důsledku může přispět k žaludečním vředům či zánětu.

Jak se naučit jíst pomalu a vědomě?

Zpomalit, jíst v klidu a vědomě je v dnešní době umění. Je to ale něco, co naše tělo pro správnou funkci vyžaduje, a tak je nejvyšší čas to zařadit do svého běžného fungování. Udělejte si na jídlo čas a vnímejte každé sousto. Ideálně si k jídlu nepouštějte žádný film ani seriál a vnímejte pouze to, co máte na talíři. S jídlem si sedněte k jídelnímu stolu, rozhodně u něj nestůjte ani nejezte za chůze. Samotné jedení vám zabere pár minut – tento čas si vyhraďte, věnujte jej sobě a tomu, že se v klidu najíte. Z celého uspěchaného dne se jedná o naprosto minimální část, kterou ale vaše tělo zcela jistě ocení.

Mohlo by se vám líbit

Únava, křeče nebo špatný spánek? Jak doplnit hořčík, který tělu často chybí

Lidské tělo obsahuje řadu minerálů, bez kterých by nemohlo správně fungovat. Jakmile některý z nich chybí, mohou se objevit nepříjemné příznaky – například únava, křeče nebo nekvalitní spánek. Ty často signalizují nedostatek hořčíku. Jak tento důležitý minerál doplnit a který typ zvolit?
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zdraví
Nepodceňujte prevenci rakoviny: Jednoduché samovyšetření vám může zachránit život

Nepodceňujte prevenci rakoviny: Jednoduché samovyšetření vám může zachránit život

Zdraví
Nemáte čas na klasický trénink? Zkuste tzv. exercise snacking, který pomůže během celého dne sezení v práci

Nemáte čas na klasický trénink? Zkuste tzv. exercise snacking, který pomůže během celého dne sezení v práci

Zdraví
Je přerušovaný půst pro každého? Odborníci odhalují, komu prospívá a kdy může škodit

Je přerušovaný půst pro každého? Odborníci odhalují, komu prospívá a kdy může škodit

Zdraví
Nejdůležitější část tréninku, na kterou zapomínáme: Jak se správně protáhnout před i po cvičení

Nejdůležitější část tréninku, na kterou zapomínáme: Jak se správně protáhnout před i po cvičení

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit