3. Jídlo jako vzpomínka
V některých chvílích je jídlo mnohem víc než „jenom palivo“. Občas jsou pokrmy základem pro vytváření nových vzpomínek, poznávání cizí kultury nebo trávení času s přáteli a blízkými lidmi. Obzvláště, pokud jde o narozeninové oslavy, zmrzlinové hody s partnerem nebo lahodné tiramisu na zasloužené dovolené v Itálii.
Navíc platí, že sdílení jídla s ostatními zvyšuje náš pocit štěstí. Nový výzkum Oxfordské univerzity odhalil, že čím častěji lidé jedí s ostatními, tím spíše se cítí šťastní a spokojení se svým životem. „Zařazení dezertů do běžného jídelníčku může přispět k pocitu sounáležitosti a posílit vaše vztahy s ostatními,“ uzavírá Patel.
Jak už jsme zmiňovali v úvodu, rozhodně vás nenabádáme, abyste denně spořádali polovinu cukrárny. Pokud ale patříte k lidem, kteří se stravují zdravě a vyváženě, pak si z občasného dezertu nemusíte dělat vrásky.