2. Srdeční onemocnění
Možná největším strašákem Čechů jsou onemocnění srdce, na která podle statistik v tuzemsku umírá každý třetí člověk. „U srdečních a cévních onemocnění obecně hraje kritickou roli zanášení cév, tedy takzvaná ateroskleróza. Na té se v konečném důsledku kromě vysokého krevního tlaku a cholesterolu podílí třeba i kouření a nadměrná konzumace alkoholu,“ varuje doktorka Lorencová. Jedná se ovšem o kombinaci více faktorů a i zde může hrát roli špatné stravování.
„Nejefektivnějším a dlouhodobě udržitelným způsobem péče o své srdce a zdraví je právě celkový životní styl. Pro funkci srdce je obzvláště důležité udržování normální tělesné hmotnosti a pravidelný aerobní trénink, který zlepšuje a posiluje jeho funkci. Jedná se třeba o rychlou chůzi, běh, jízdu na kole, plavání ale třeba i skupinové lekce. Dále je důležité ve stravě upřednostňovat takzvané nenasycené mastné kyseliny před těmi nasycenými. Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy např. v ořeších, rostlinných olejích (kromě palmového a kokosového), v avokádu, v tučných mořských rybách nebo semenech. Vhodné je také navýšení příjmu ovoce a zeleniny, které pomohou zasytit a navíc obsahují bioaktivní látky s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Dále doporučuji snažit se nepřekračovat maximální doporučené denní množství soli (5–6 g) a samozřejmě zanechat kouření, které je v rozvoji srdečních onemocnění významným faktorem,“ doplňuje Dvořáková.