Pití kávy po jídle může ve skutečnosti výrazně snížit vstřebávání železa (až o 80 %) a zároveň snížit příjem minerálů, jako je zinek, hořčík a vápník. Což vede ke zpomalení a zhoršení trávení a zároveň k tomu, že vám mohou chybět klíčové živiny. Železo je totiž velmi důležité, jelikož je zodpovědné za tvorbu červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku ve vašem těle. Nevstřebání železa z jídla může být rizikové tedy zejména pro lidi trpící anémií (sníženým počtem červených krvinek). To ovšem neznamená, že neovlivní ani zdravé jedince – může způsobit úbytek energie, bledost, bušení srdce, zadýchávání, bolest hlavy, syndrom neklidných nohou, vypadávání vlasů či dokonce úzkost. A jak situaci řešit, pokud si bez poobědového šálku kávy jednoduše nedokážete představit svůj den?
-
Zkuste zdravější alternativy
Pokud máte obavy z příjmu železa, ale chcete si po jídle dát zkrátka nějakou tečku v podobě horkého nápoje, zvažte možnost s nižší hladinou kofeinu. Doporučovaný je například zelený čaj, který dokonce i pomáhá s trávením.