V hlavní roli játra
Hlavní hvězdou jarního detoxu jsou játra. „Přibližně 75 % toxinů je odstraněno působením jater. Játra jsou klíčový detoxikační orgán, který je schopný v našem těle odseparovat látky potřebné od těch nežádoucích, které zadrží a následně vyloučí přes ledviny, kůži a plíce. Pokud jsou však játra přetížená, vrací se toxické látky do tkání a ukládají do tuku,“ říká Pantůček. Obdobného názoru je také Kristýna Zezulová, vědkyně působící v Systers: „Detoxikace probíhá v každém z nás s větší či menší účinností téměř neustále a hlavním místem této přeměny jsou játra. Účastní se ale i další orgány jako ledviny, trávicí trakt, plíce a kůže.“ Suma sumárum, i když při detoxikaci hrají hlavní roli játra, správná jarní očista organismu by měla podpořit činnost všech orgánů.
Co tělo, to jiný detox
Mnoho z nás má pocit, že „správný“ jarní detox se skládá z několika předepsaných bodů. Příroda je ale mnohem hravější, a tak neexistuje jeden ideální postup, který vyhovuje všem. Opět se vracíme na začátek, kde jsme zmiňovali, že je potřeba vnímat své tělo a jeho potřeby. Obecně ale platí, že se jarní detox skládá ze třech stavebních kamenů: spánku, pohybu a lehké stravy. „Právě strava může náš organismus zanášet nejrůznějšími toxiny, nebo naopak podpořit jejich vyloučení z těla ven. Navyšte tedy porce čerstvé zeleniny a ovoce. Dbejte na pitný režim (voda, bylinné čaje), omezte cukry, smažené a grilované pokrmy a přijměte dostatek vlákniny,“ doplňuje Pantůček. V ideálním případě omezte také pití alkoholických nápojů. Podle Kristýny Zezulové se vyplatí, když svému tělu ulevíte od protizánětlivých potravin, jako je lepek či laktóza. Nemusíme potraviny ze svého jídelníčku zcela vyřadit, bohatě postačí, když snížíte jejich příjem. Činnost jater můžete podpořit listovou a košťálovou zeleninou, červenou řepou, vlákninou, proteiny a prospěšnými tuky. A chybu neuděláte ani zařazením podpůrných suplementů.