Změny v jídelníčku, které by měly udělat ženy po 40
Jakmile začnete na svém těle v určitém věku vnímat některé fyzické změny, které nejsou úplně žádoucí, je čas na určitou změnu. Jak již bylo řečeno, právě čtyřicáté narozeniny jsou pro většinu lidí, především pak žen, určitým zlomem v mnoha různých ohledech. Dobrá fyzická i psychická kondice je důležitější než kdy dřív. Neznamená to ale, že úderem svých čtyřicátých narozenin musíte kompletně překopat všechny své stravovací návyky. Jde o drobné změny, které ale ve finále udělají velký efekt. „Je rozhodně dobré do jídelníčku zařadit větší obsah vlákniny, luštěnin a třeba pohanky. Zároveň je také velmi důležité zvýšit příjem bílkovin, jelikož od přibližně 35-40 let začne přirozeně docházet k úbytku svalové hmoty v těle. Zvýšit příjem bílkovin je tedy v tomto směru naprosto stěžejní,” říká výživový poradce a dodává „Určitě bych ženám v tomto věku doporučil zaměřit se na nižší příjem sacharidů, například v přílohách. Dobré je vyvarovat se třeba rýži, která má vysoký glykemický index. Tu můžete nahradit pohankou, jáhlami nebo quinnou. Nemusíte se bát ani tuků - ovšem těch zdravých, které najdete třeba v oříšcích či avokádu. Je ale důležité tyto tuky, i přesto, že jsou zdravé, konzumovat v rozumné míře. Ideální je držet to kolem 60-70 gramů denně.” Důležité je také mít dostatečný příjem vápníku. „Velmi často se stává, že kvůli hormonálním změnám v těle začnou ženám v tomto věku řídnout kosti, což může vést až k osteoporóze. Proto je opravdu velmi důležité hlídat si dostatečný příjem vápníku, ať už v rámci potravin, nebo třeba doplňků stravy,” dodává Michal Šetina. S hormonálními změnami v těle přichází i pokles vitaminů C a D, které jsou pro člověka také velmi zásadní. Je tedy dobré je nějakým způsobem suplementovat pomocí doplňků stravy a nebo získat vitamín D díky pobytu na sluníčku.