Dobrý a špatný cholesterol
Adjektiva dobrý, či dokonce hodný, a špatný jsou lidová označení, která se vžila, protože dokonale vystihují, co tyto látky v těle dělají. To, o čem mluvíme, jsou ale ve skutečnosti lipoproteiny, nosiče složené z tuků a bílkovin zajišťující přepravu cholesterolu v krevním oběhu. Cholesterol je totiž tuk a jako takový sám o sobě cévami putovat nemůže. Lipoproteinů máme tři druhy: HDL (high density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein) a TGA, triglyceridy, neboli česky jednoduché tuky.
Co dělají? LDL přepravuje cholesterol krví do tkání. Když je ho v organismu nadbytek, ukládá se na cévních stěnách, které pak ztrácí pružnost a postupně se zužují. Tento proces je známý jako ateroskleróza neboli kornatění tepen. Následně stoupá riziko infarktu a srdečních chorob, mrtvice, anginy pectoris, snížení funkce mozku, dalšími důsledky jsou vysoký krevní tlak či demence. HDL pomáhá transportovat nadbytečný cholesterol z tkání do jater, kde se odbourává. Triglyceridy pak slouží jako zdroj energie.