Nezapomeňte na koření
Naštěstí už odzvonilo dobám, kdy se dieta rovnala konzumaci jídla bez chuti. Dnes už všichni víme, že drastická omezení v jídelníčku vedou k neblahému jojo efektu, který nám zhubnutá kila nejen vrátí, ale navíc přihodí ještě nějaké to kilo navíc. Proto se nebojte v kuchyni experimentovat, zkoušejte nová jídla bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vitamíny. A nebojte se ani jídlo „pořádně“ okořenit. I v tomto ohledu totiž najdeme druhy koření, které můžou naše hubnutí podpořit.
O pozornost si říká například kurkuma, která je podle lékařky Fatimy Cody Stanford spojována se zvýšeným spalováním tuků a zlepšením metabolismu. Vliv kurkumy na naši váhu potvrzuje také studie z roku 2015, které se zúčastnilo 44 lidí s nadváhou. Účastníci výzkumu užívali dvakrát denně kurkumin, a to po dobu jednoho měsíce. Při následném vážení se ukázalo, že dobrovolníci zhubli téměř 5 % tělesného tuku.
Stejně tak se vyplatí, když do svého jídelníčku zařadíte zázvor. To alespoň naznačuje studie z roku 2019, která se zaměřila právě na zázvor a jeho vliv na hubnutí. Ze studie, které se zúčastnilo 473 lidí, vyšlo najevo, že lidé, kteří suplemtovali zázvor, ztratili více tělesné hmotnosti a tuku než lidé, kteří zázvor do svého jídelníčku nezařadili.