Za „superpotraviny“ jsou označované ty potraviny, které přinesou našemu tělu něco víc než běžné pokrmy, tedy obsahují nadstandardní množství kvalitních živin a tím příznivě působí na lidský organismus. „Jedná se zejména o vysoký obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů, které pomáhají tělu zbavovat se škodlivin,“ vysvětluje výživová poradkyně KetoDiet Martina Weisserová.
České superpotraviny
Mnoho lidí má za to, že se musí jednat o exotické superpotraviny, ale to není tak docela pravda. Rostou i na českých zahrádkách, polích i v lesích. A navíc jsou ty z tuzemska levnější, jelikož se u nich nemusí platit za dovoz ze zahraničí. Které to ale jsou?
1. Kysané zelí
Kysané zelí a další fermentované potraviny se řadí na seznam českých superpotravin. Fermentované produkty působí příznivě na naše zdraví, protože obsahují probiotika, která nám zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a díky velkému množství vitamínu C podporují imunitu, což se hodí zejméma s přicházejícím chladnějším obdobím. Výborné je například s pečeným kuřetem.
2. Vlašské oříšky
Vlašské ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a vlákniny. „Díky velkému obsahu omega 3 mastných kyselin jsou vlašáky potravou pro mozek. Mají pozitivní vliv na funkci mozku, dokážou nás psychicky povznést a známé jsou také pro jejich antioxidační účinky,“ tvrdí výživová poradkyně Martina Weisserová. Dokáží tak zlepšit náladu. Zároveň však doporučuje konzumovat vlašské ořechy střídmě, jinak hrozí těžký žaludek.