
Kdy se zase bude péct? Aktuální program ve Štolmíři je na webu Mamaloca.cz nebo na Facebooku.

Mimo jiné se stará o chátrající barokní kostel sv. Havla, organizuje dobročinné koncerty a sbírky na jeho rekonstrukci.

Přípravna v sobotu žije už od rána. Zadělává se kvásek a chlebové těsto

Jiří Stuchl se do Štolmíře přestěhoval z rodného Chebu. Dal tu postavit chlebovou pec, ale má i mnoho dalších aktivit.

Ke správnému „natopení“ je třeba do pece naložit minimálně 65 kilogramů tvrdého dřeva.

Hotové bochníky se vybírají lopatou, sázejí na dřevěný stůl a znovu potírají vodou, aby kůrka měla i lesk. Mezitím už se u pece tlačí zástupy mlsných zvědavců, kteří chtějí ochutnat alespoň jeden voňavý a ještě teplý krajíc.

Chleba se peče 30 až 40 minut. Dalamánky, další štolmířská specialita, jsou hotové třikrát rychleji

Štolmířská pec má kapacitu třicet chlebů. Těsto se vyválí na bochníky a kyne ještě v ošatkách.

Ideální teplota k pečení chleba je 280 až 300 stupňů. Před sázením je nutno pec ještě znovu napařit, aby chléb teplotním šokem neklesl. Bochníky se uvnitř skládají do dvou řad.
Prohlédněte si další galerie
- Andrea Bocelli otevřel dveře své vily v Toskánsku
- Zvenčí 170 let stará chaloupka, uvnitř zbrusu nový interiér
- Koupila stoletou vilu poblíž Varšavy a sama ji přeměnila v elegantní bydlení
- Nevyužívaný pokoj pro hosty si přetvořila na romantickou ložnici plnou holčičích doplňků
- Macocha: Výlet do hlubin, kde ticho šeptá příběhy a voda mizí v temnotě