Pečení pro chudé
Dříve samostatná ves Štolmíř, jež je nyní součástí města Český Brod, má nějaké tři stovky stálých obyvatel. Jedním je Jiří Stuchl, rodák z Chebu, který se do středních Čech přestěhoval za manželkou Terezou. Právě jejich obecně prospěšná společnost s exoticky znějícím názvem M’am’aloca (něco jako šílená matka) stojí za nápadem postavit v centru Štolmíře, pár desítek metrů od chátrajícího barokního kostela sv. Havla, repliku chlebové pece z 18. století.
„Vybudovat pec jsme se rozhodli v roce 2013, protože v obci nebylo žádné místo, kde by se zdejší lidé mohli setkávat. Žádná hospoda, hasičárna ani pravidelná akce,“ vzpomíná Jiří Stuchl a dodává, že i proto se neotřelá novinka rychle uchytila. To přesto, že ve Štolmíři nemá, na rozdíl od jiných českých měst a vesnic, společné pečení chleba tradici. Původně obecní pec sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si postavili tu vlastní. Hospodyňky přinášely k vyhřáté peci připravené vykynuté těsto v ošatce a odnášely si upečený chléb. Ten model byl oblíbený především v chudých horských oblastech, kde se na pravidelná pečení scházeli lidé z okolních samot. Ne náhodou lze dnes nejznámější a také nejstarší funkční chlebovou pec u nás nalézt v šumavské Lenoře. Pochází z roku 1837 a stejně jako ta štolmířská je aktuálně velkým turistickým magnetem.