Jak si podpořit pevné zdraví díky pomocníkům z říše hub
Sběr hub je u nás neoficiálním národním sportem a kromě zábavy a potravy poskytují houby i řadu cenných látek, které nám mohou pomoci v boji proti zákeřným nemocem. Pojďme se na "maso lesa", jak se houbám někdy přezdívá, podívat jako na přírodní lékárnu, kterou stojí za to navštěvovat.
Léčivé účinky hub byly známy mnoho tisíc let před Kristem a jejich používání bylo nedílnou součástí egyptské, indické a především tradiční čínské medicíny. Dnes se moderní medicína k těmto poznatkům vrací a hledá v houbách látky, které by mohly pomoci při léčbě rakoviny i autoimunitních chorob včetně onemocnění AIDS. Dobrou zprávou je, že celá řada těch léčivých roste běžně i u nás, lze si je snadno vypěstovat doma nebo celoročně zakoupit v obchodech.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná –skvělá kondice vždy po ruce
Poprávu jde dnes o velice rozšířenou kulinářskou houbu, kterou běžně koupíte v našich obchodech celoročně. Kromě hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus) se prodává i hlíva plicní (Pleurotus pneumonarius), která má podobnou chuť, vzhled i účinky. Historie jejího kulinářského i léčebného využití sahá do starověké Číny. I u nás se tato dřevokazná houba v přírodě vyskytuje od léta do zimy a dává přednost dřevu listnáčů. Během druhé světové války se v Německu prováděly úspěšné pokusy s jejím pěstováním, sloužila totiž jako alternativa masa v dobách nedostatku. Plodnice hlívy ústřičné barvou a tvarem připomínají ústřice, odtud pramení jejich druhové pojmenování. Mají podvinutý okraj s výraznými lupeny na spodní straně, jejich chuť i vůně jsou velice příjemné a intenzivní. Barva plodnic je dost proměnlivá a sahá od béžové po šedohnědou. Dalším spolehlivým poznávacím znakem je, že jejich klobouky vyrůstají v trsech patrovitě nad sebou.
Použití a pěstování
Zdá se až neuvěřitelné, kolik prospěšných látek s mnoha kladnými účinky na lidské zdraví se zrovna v této notoricky známé houbě nachází. Obsahuje vysoký podíl mastných kyselin, zvláště pak kyselinu linolenovou, patřící k omega-6 mastným kyselinám majícím protizánětlivé účinky a snižujícím riziko kardiovaskulárních chorob. Látkou v hlívě, která současnou medicínu zajímá nejvíc, je beta glukan pleuran, jež má silné protinádorové účinky, a proto se hlíva samotná nebo ve formě extraktu používá v léčbě i prevenci tohoto onemocnění. Má i tonizující efekt při fyzickém a duševním vyčerpání, díky vysokému obsahu kyseliny listové (vitamin B9) podporuje růst mladých buněk, i těch v kostní dřeni, a tím zvyšuje počet bílých krvinek. Při akutní chřipce nebo angíně byste rozhodně měli na jídelníček zařadit polévku právě z hlívy. Podle čínské medicny se tato houba vztahuje k dráze jater, žaludku a sleziny, Kromě jiného má vysoký obsah stopových prvků, zejména selenu, zinku, mědi a molybdenu, které se v těle účastní celé řady enzymatických reakcí. Hlívu najdete růst dokonce i v mírných zimách, nejčastěji na kmenech vrb, bříz, topolů a jeřabin, nebo si ji můžete vypěstovat doma ve sklepě či na balkoně. Balíky se substrátem naočkovaným touto užitečnou houbou se prodávají v hobbymarketech.
Hřib žlučník (Tylopilus felleus)
Hřib žlučník – překvapivý hořčák
Jistě znáte ten pocit, když se s košíkem v ruce a radostí v srdci rozběhnete k pohádkově vypadajícímu hřibu, pokleknete a zjistíte, že na spodku klobouku nejsou žluté, ale narůžovělé rourky. Po ochutnání kousku houby vás palčivá hořkost štípně do jazyku a vy zklamaně houbu odložíte s tím, že je to přece nejedlý hořčák. Ano, jíst se pro svoji hořkost nedá, ale v malých dávkách může sloužit jako lék proti řadě zdravotních problémů.
Použití a pěstování
Hřib žlučník ((Tylopilus felleus)) roste nejčastěji na sklonku léta v jehličnatých nebo smíšených lesích, většinou na místě společně s ostatními hřiby. Pro léčebné účely se užívá ve formě prášku z usušených plodnic, Kvůli opravdu odporně hořké chuti se jím obvykle plní želatinové tobolky. Pomáhá při poruchách trávení, nevolnosti a průjmech. Hřib žlučník obsahuje také glukan tylopilan, který brzdí růst buněk zejména mozkového nádoru a podporuje aktivitu makrofágů, které účinně chrání lidské tělo proti různým bakteriím.
Článek je pouze informační, redakce není zodpovědná za užití hub a pokud se je rozhodnete vyzkoušet, měli byste se poradit s lékařem
- Zdroj článku
-
Zdroj: Venkov a styl, ilustrace: Lukáš Paderta