Jarní recept: Chřestová polévka s medvědím česnekem
V téhle polévce se snoubí chuti jara: svěží a výrazný medvědí česnek a sladký a jemný bílý chřest.
marianne.cz
Medvědí česnek najdete v podrostu listnatých lesů. Vhodný je do salátů, na přípravu pesta i dalších lahodných receptů. Kromě jemné česnekové chuti přitom pokrmům dodá zdraví prospěšné látky a zapůsobí jako přírodní antibiotikum.
Ke sběru je medvědí česnek vhodný od března zhruba do konce května. Myslete ovšem i na přírodu a nepořádejte na něj žně. Lístky trhejte po jednom, nikoliv třeba srpem, ať nepoškodíte celou rostlinu.
Pokud medvědí česnek neznáte, poraďte se s někým, kdo rostlinám rozumí. Nejednou se stalo, že lidé zaměnili jedovatou rostlinu za medvědí česnek a situace dopadla tragicky. Dobrou pomůckou k rozpoznání medvědího česneku je česneková vůně, jakou vydává, pokud jeho listy rozmělníte mezi prsty. Drobné bílé květy medvědího česneku jsou dalším poznávacím znamením, nicméně vykvétají až v květnu.
Medvědí česnek rychle vadne, nesbírejte ho tedy do košíku, ale igelitového sáčku, který po dosbírání uzavřete. Do něj pak doma přidejte trochu vody, opět uzavřete a uložte do lednice. Medvědí česnek vám takto vydrží čerstvý i několik dní.
Konzumují se hlavně listy, ale medvědí česnek je jedlý a prospěšný celý. Listy jsou ovšem navíc snadno zpracovatelné. Ke konci sezóny však žloutnou a nejsou vhodné pro konzumaci, proto pak musíte při sběru pečlivě přebírat.
Obsahuje sirné sloučeniny, které mají silný antibakteriální účinek. Díky tomu lze medvědí česnek používat jako podpůrnou léčbu při nachlazení, chřipce, angíně a dalších zdravotních potížích. Dále je také zdrojem vitamínu C, obsahuje železo a vitamíny A, B1 i B2 a je přírodním antibiotikem.
Pro přímou spotřebu vám stačí igelitový sáček, pár kapek vody a lednice, jenže ze síly medvědího česneku můžete čerpat po celý rok. Bylinu omyjte, nechte na sítku okapat, nasekejte a v sáčku uložte do mrazáku.
Pesto z medvědího česneku se těší velké oblibě a v chladu vydrží až rok. Na přípravu pesta opláchněte větší mísu medvědího česneku (asi 200 až 300 gramů), nechte okapat na sítku a rozložte třeba na plech nebo síťku. Do druhého dne lehce zavadne.
Nasekejte medvědí česnek na menší kousky a ty spolu se 150 ml kvalitního olivového oleje a lžičkou soli rozmixujte do hladka. Pokud chcete, přidejte asi hrstku na pánvi na sucho opražených semínek. K medvědímu česneku se hodí například slunečnicová. Sklenice a víčka na pesto musí být v dokonalé čistotě, ideálně je vyvařte nebo nechte pár minut v troubě rozpálené na 100 °C. Jinak totiž hrozí, že ze sebemenší nečistoty, kterou ani nevidíte, vznikne plíseň a pesto se vám zkazí.
Sklenice plňte tak, aby byly opravdu napěchované a z pesta se vytlačil vzduch. Ubrouskem otřete vrchní část sklenice a povrch pesta zalijte cca centimetrovou vrstvou olivového oleje. Víčko dobře utáhněte. Pesto je výborné na těstoviny, do omáček i pomazánek.
medvedi-cesnek.cz, Silvarium TV