„Bábovička“ mnoha barev a tisíců chutí
Muffiny se připravují ve speciálním plechu s formičkami, vyloženými papírovými košíčky. Tvar je daný a ve všech koutech světa stejný. Ale co se týče chuti a vlastně i barvy, existuje bezpočet druhů a fantazii se meze nekladou. Malou výjimku tvoří několik specifických typů muffinů. Jedním z nich je „britský“, který se vyrábí ze světlého kynutého těsta s kvasnicemi, bývá plochý a podává se s máslem nebo i rozkrojený a naplněný jako sendvič. Další je muffin kukuřičný, oblíbený především v Americe. Kukuřičné muffiny jsou vlastně jinak tvarovaný kukuřičný chléb. Nejedí se ale jen na sladko. Často se setkáme například s muffinem s dušeným masem a chilli. A z Francie se během napoleonských válek rozšířily tzv. košonky, muffiny, jejichž základem je celozrnná mouka, otruby, med a suroviny, které „leží ve spíži“.