Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Původ muffinů je třeba hledat v Anglii, zdomácněly ale v mnoha zemích. Jejich příprava je totiž snadná a výsledkem může být jak sladké, tak slané pečivo. Podle našeho receptu můžete zkusit muffiny naslano v jarním či velikonočním pojetí.

Jana Soukupová | 15. 04. 2025

Podle dochovaných záznamů se první muffiny objevily v 10. nebo 11. století ve Walesu. Původně šlo o pečivo „co dům dal“, protože se vyráběly víceméně z toho, co ve spíži zbylo. Zpočátku měly „vdolkovou“ podobu a byly určené pro služebnictvo. Byla to nejspíš vůně a pak i chuť muffinů, co přilákalo pozornost panstva. To je začalo požadovat zejména k tradičnímu čaji. Stále oblíbenější pečivo pak dalo vzniknout řadě specializovaných výroben a ulice měst zaplavili prodavači, kteří z dřevěných táců pověšených kolem krku nabízeli muffiny během celého dne. V Anglii se muffiny udržely na předních místech oblíbenosti „čajového pečiva“ téměř až do první světové války. Také Amerika muffiny miluje. Jejich americký příběh údajně odstartoval anglický pekař Samuel B. Thomas, který je zde začal péct někdy na začátku 19. století podle receptu své matky.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

„Bábovička“ mnoha barev a tisíců chutí

Muffiny se připravují ve speciálním plechu s formičkami, vyloženými papírovými košíčky. Tvar je daný a ve všech koutech světa stejný. Ale co se týče chuti a vlastně i barvy, existuje bezpočet druhů a fantazii se meze nekladou. Malou výjimku tvoří několik specifických typů muffinů. Jedním z nich je „britský“, který se vyrábí ze světlého kynutého těsta s kvasnicemi, bývá plochý a podává se s máslem nebo i rozkrojený a naplněný jako sendvič. Další je muffin kukuřičný, oblíbený především v Americe. Kukuřičné muffiny jsou vlastně jinak tvarovaný kukuřičný chléb. Nejedí se ale jen na sladko. Často se setkáme například s muffinem s dušeným masem a chilli. A z Francie se během napoleonských válek rozšířily tzv. košonky, muffiny, jejichž základem je celozrnná mouka, otruby, med a suroviny, které „leží ve spíži“.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Biskupský chlebíček, oblíbený hutný dezert s kandovaným nebo sušeným ovocem, sekanými ořechy a dalšími přísadami, tradičně patří k oslavám zvláštních událostí v křesťanském kalendáři. V mnohých domácnostech se ale peče po celý rok.
marianne.cz

Recept na velikonoční muffiny naslano

Seznam potřebných surovin

  • 300 g anglické slaniny
  • 200 g mladého špenátu (nebo nasekaných mladých kopřiv)
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80 g čedaru
  • 2 vejce
  • 75 g másla
  • 250 ml podmáslí
  • 1 malý svazek pažitky
  • trocha oleje (nemusí být)

Jak na to:

V míse smícháme mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýru nastrouhaného nahrubo. V druhé misce prošleháme vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Přilijeme k suchým přísadám a krátce promícháme, jen aby se těsto smísilo. Přimícháme zchladlou opečenou slaninu nakrájenou na nudličky, spařený vymačkaný špenát nakrájený nahrubo a pažitku nakrájenou najemno. Troubu včas rozpálíme na 180-200 °C. Těsto vkládáme do formy na muffiny (vždy dáme jednu velkou lžíci) vyložené čtverečky pečicího papíru. Posypeme zbylým sýrem a pečeme asi 20 minut dozlatova. Propečení zkoušíme špejlí zapíchnutou do středu muffinu - musíme ji vytáhnout čistou. Po upečení muffiny potřeme olejem, aby se krásně leskly, ale není to nutné.

Čtěte také: Recepty podle Marianne: Šlehačkový velikonoční beránek, po kterém se jen zapráší!

Jedním z typických symbolů Velikonoc je vedle malovaných vajíček, mazance či nádivky také velikonoční beránek. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Vajíčková tlačenka skvěle vyřeší otázku, co se zbytkem velikonočních vajec

Recepty podle Marianne: Vajíčková tlačenka skvěle vyřeší otázku, co se zbytkem velikonočních vajec

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit