Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Okamžitě měkké plněné velikonoční perníčky, kterým málokdo odolá

Výrobu svátečních perníčků máme spojenou především s vánočním pečením. Doporučujeme ale zkusit i plněné velikonoční perníčky. Jsou měkké ihned po dopečení a málokdo odolá pokušení péct je i mimo svátky!

Jana Soukupová | 16. 04. 2025

Medové pečivo s rozmanitým kořením se v různých obměnách vyrábělo odpradávna, už ve starověkém Egyptě a Řecku. Perník je jedním z „pokračovatelů“.  Do českých zemí se dostal ve 14. století a zpočátku byl kvůli drahým a málo dostupným exotickým surovinám spíše luxusní pochoutkou, vyráběnou mistry řemesla pod ochranou i dohledem perníkářských cechů. Každý pernikář měl svoji tajnou recepturu, lišící se především množstvím a poměrem koření. Do perníků patřily anýz, hřebíček, skořice, fenykl, badyán, koriandr. Ale také pepř, od něhož i pochází název „perník“ (peprník). Jako jediné sladidlo sloužil dlouho výhradně med.

Mohlo by se vám líbit

Mazanec k velikonočním svátkům patří: Zkuste letos dokonale vláčný podle našeho receptu!

S Velikonocemi je spojeno mnoho tradic a zvyků. Patří k nim i kuchyně postního období či sváteční menu. Mezi typické sladkosti patří také mazanec.
marianne.cz

Z uměleckého díla běžným domácím pečivem

Receptura, způsob výroby, tvary i zdobení perníku se během staletí velmi proměnily. Těsto se kdysi zadělávalo s předstihem několika měsíců či dokonce let. Uleželé se pak vtlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem vysypaných hrachovou moukou. Z nich se pak vyklopilo a pozvolně peklo v pecích. V 16. století byl perník nejen pochoutkou, ale i uměleckým dílem. Ozdobené perníkové formy byly často používány při královských oslavách nebo jako dary. V některých regionech se z perníku vyráběly i sochy a dekorace jako součásti slavnostních tradic. S pomoci dřevěných forem byl perník tvarován do bezpočtu tvarů. V období baroka například převažovaly náboženské motivy, na Vánoce se vyráběly figurky Panny Marie a Ježíška, ale i celé betlémy.  Perníky se tvarovaly do lidských figur, kočárů, zvířat, srdcí z lásky ad. Složité zdobené formy v průběhu 19. století postupně nahradila plechová vykrajovátka. S rozvojem pekařství a cukrářství, a zejména díky dostupností koření se perník časem stal součástí běžného pečení. Dnes existuje v mnoha variantách, ovšem se směsí osvědčených druhů koření. Typická chuť tedy zůstává, ovšem výroba je velmi snadná.  

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Velikonoční jidáše, na kterých si pochutnáte nejen na Zelený čtvrtek

Mezi jednu z nejčastějších a nejoblíbenějších velikonočních sladkostí patří jidáše. Péct se správně mají na Škaredou středu nebo na Zelený čtvrtek velmi časně zrána.
marianne.cz

Recept na velikonoční perníčky plněné povidly

Seznam potřebných surovin:

  • 150 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 30 g změklého másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička koření do perníku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • povidla (podle potřeby)
  • vejce na potření povrchu

Jak na to:

Do mísy prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme koření do perníku, jedlou sodu a směs promícháme. Nakonec přidáme změklé máslo, vejce a med a vypracujeme nelepivé vláčné těsto. Je-li třeba, přisypeme mouku. Hladké těsto na pracovní ploše vyválíme na 0,5–1 cm silný plát a z něj vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Na jedno kolečko dáme trochu povidel, přikryjeme jej druhým kolečkem a po stranách přitlačíme k sobě. Vykrajovátkem je znovu vykrojíme, tím je uzavřeme a povidla při pečení nevytečou. Perníčky naskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 10 minut. Poté je z horkého plechu přeložíme na studený, budou zespodu hladké a rovné.

Čtěte také: Recepty podle Marianne: Dejte šanci tomuto domácímu biskupskému chlebíčku, nebudete litovat!

Biskupský chlebíček, oblíbený hutný dezert s kandovaným nebo sušeným ovocem, sekanými ořechy a dalšími přísadami, tradičně patří k oslavám zvláštních událostí v křesťanském kalendáři. V mnohých domácnostech se ale peče po celý rok.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Recepty podle Marianne: Hrnková buchta s tvarohem aneb sladký a nadýchaný fešák

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Dobrý nápad
Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + LOPATKA DEWIT + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit