Recept na velikonoční perníčky plněné povidly
Seznam potřebných surovin:
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 30 g změklého másla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička koření do perníku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- povidla (podle potřeby)
- vejce na potření povrchu
Jak na to:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme koření do perníku, jedlou sodu a směs promícháme. Nakonec přidáme změklé máslo, vejce a med a vypracujeme nelepivé vláčné těsto. Je-li třeba, přisypeme mouku. Hladké těsto na pracovní ploše vyválíme na 0,5–1 cm silný plát a z něj vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Na jedno kolečko dáme trochu povidel, přikryjeme jej druhým kolečkem a po stranách přitlačíme k sobě. Vykrajovátkem je znovu vykrojíme, tím je uzavřeme a povidla při pečení nevytečou. Perníčky naskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 10 minut. Poté je z horkého plechu přeložíme na studený, budou zespodu hladké a rovné.