Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Meruňkové knedlíky jako od maminky: Pochutná si celá rodina!

Právě dozrávají slaďoučké meruňky, které mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Dopřejte si je třeba v tvarohových knedlících.

Jana Bitalová | 7. 07. 2024

Věděli jste, že meruňky obsahují vitamíny A, C, E, K a skupiny B, minerály jako draslík, železo a hořčík, a jsou také bohaté na vlákninu a antioxidanty? Je to tak, a proto jsou zdravou pochoutkou, která podporuje imunitu, dobré trávení a boj proti volným radikálům. Navíc, co se týká kuchyně, jde o všestranné ovoce, které lze usušit, upéct, uvařit, nakrájet čerstvé do ovocných salátů i nepečených dezertů

Mohlo by se vám líbit

Chléb očima našich předků: Nebyl jen potravinou, ale také symbolem úcty nebo neštěstí

Po celé světnici chalupy se line vůně, ze které se až sliny sbíhají. To zrovna hospodyně z pece vytáhla čerstvý pecen chleba… Dřív běžná situace, dnes spíše rarita.
marianne.cz

Dokonce existují meruňkové omáčky, které se používají na maso, případně coby základ pro sladkokyselé druhy omáček. Ty jsou oblíbené hlavně v asijské kuchyni, kde se kombinují s kořením a bylinkami. My se ale vraťme do tuzemských končin, kde jsme si už jako děti pochutnávali na meruňkových knedlících s tvarohem a rozpuštěným máslem. Nicméně skvěle budou chutnat také s nastrouhaným perníkem, mletým mákem i ořechy.

Mohlo by se vám líbit

Mrkvová polévka sta chutí: Vyzkoušejte, jak vám bude chutnat nejvíce

Možná i vám právě na zahrádce roste mrkev, a tak hledáte recepty, na které byste ji mohli použít. Ať už to tak je, nebo tuhle oranžovou zeleninu kupujete v obchodě, vyzkoušet byste měli vynikající krémovou polévku, s jejíž chutí se dá experimentovat.
marianne.cz

Jak na tvarohové knedlíky?

Budete potřebovat:

  • 50 g másla – změklého a utřeného dohladka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 až 250 g hrubé pšeničné mouky
  • 1 vejce 
  • sůl
  • citronová kůra (nemusí být)
  •  ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • meruňky
  • kostkový cukr (může být, ale nemusí)

K servírování:

  • moučkový cukr
  • nastrouhaný tvrdý tvaroh 
  • máslo

Těsto vytvoříte z másla, tvarohu, vejce, soli a postupného přimíchávání mouky. Případně můžete přidat také citronovou kůru, a pokud chcete, aby bylo velmi nadýchané, tak také ½ lžičky prášku do pečiva.

Z těsta odebírejte malé kousky, tvořte placičky a plňte vypeckovanými meruňkami. Před uzavřením můžete do otvoru po pecce vložit kostku cukru, ale není to nutné, ovoce je samo o sobě dost sladké. Důkladně uzavřete, aby se vám při vaření knedlíky nerozdělávaly. Vařte v osolené vroucí vodě 10 až 12 minut.

Podávejte posypané moučkovým cukrem a nastrouhaným tvrdým tvarohem, přelité rozpuštěným máslem. Nebo případně také s nastrouhaným perníkem, mletým mákem nebo drcenými oříšky.

Marianne je i na sociálních sítích:

Čtěte také: Nejjednodušší (a nejlepší) ovocné knedlíky

Recept na ovocné knedlíky od čtenářky Jitky Brandejské jsme vybrali pro jejich supersnadnou přípravu. „Můžete je podávat posypané mákem, tvrdým tvarohem, osmaženou strouhankou či skořicovým cukrem – osobním preferencím se meze nekladou,“ radí autorka receptu. Nadýchané ovocné knedníky z tvarohového těsta můžete plnit oblíbeným sezónním ovocem.
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Dřevěné podlahy jsou krásné a nadčasové: S drobnými vadami si můžeme poradit i sami

Dřevěné podlahy jsou krásné a nadčasové: S drobnými vadami si můžeme poradit i sami

Dobrý nápad
Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Superbylinka zvaná oregano: Dostupný poklad pro dobré jídlo i lepší imunitu

Dobrý nápad
Současné deště slibují houbovou nadílku: Poradíme vám, jak se na ni správně připravit

Současné deště slibují houbovou nadílku: Poradíme vám, jak se na ni správně připravit

Dobrý nápad
Schovejte si krk do stylového podzimního doplňku: Jak si jednoduše vyrobit nákrčník

Schovejte si krk do stylového podzimního doplňku: Jak si jednoduše vyrobit nákrčník