Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Kvalitní víno i do svařáku? Rozhodně ano. Zkuste ho osvěžit zajímavým kořením

Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit? Že všechny chutnají dost podobně? A pokud je nějaký trpčí, stačí si ho jen dosladit? Naštěstí tomu tak není. S jeho přípravou si můžete pohrát. Základem je kvalitní víno, kterých u nás na Moravě a v Čechách máme víc než dost. Ta nejlepší navíc bývají vystavena v Salonu vín ve Valticích. A jak si svařák můžete ještě obohatit? Prozrazuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Jana Kantorová | 26. 11. 2023

Svařené víno u nás miluje téměř každý. Bývá nedílnou součástí předvánočních trhů. S přáteli se často setkáváme právě u tohoto voňavého nápoje. Napadlo vás ale o něm někdy přemýšlet jako o víně, které má své kvality? Že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením sommeliérské práce,“ vysvětluje národní someliérka Klára Kollárová. „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní. Sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru.“

Galerie: Udělejte si ten nejchutnější svařák
Mohlo by se vám líbit

Ten nejkrásnější adventní věnec podle známé influencerky: Za pár minut ho zvládne vyrobit každý

Zapomeňte letos na klasický zelený věnec z chvojí, ale vyrobte si trvanlivou dekoraci, která bude skutečnou ozdobou vašeho interiéru. Dobrou zprávou je, že jeho výroba nestojí moc peněz a ani nezabere příliš času. Jdeme na to!
marianne.cz

Začněte správně 

Jak začít, pokud se rozhodnete zpestřit si chvíle dobrým svařákem? Připravte si rozvar na bázi cukru a vybraného koření. Jen to nepřežeňte se skořicí, která může způsobit, že bude rozvar nepříjemně nahořklý. Jestliže máte dostatek času a bavíte se přípravou svařeného vína, můžete si zkusit poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Poté už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru.

Protože je logické, že každé víno má nějaký charakter, můžete si vyhrát i s recepturou jeho svařené varianty tak jako národní sommelierka Klára Kollárová.

Mohlo by se vám líbit

Od rušného města po klidný venkov: Vánočně naladěný dům plný knih, starožitného nábytku a pohodové atmosféry

Domov spisovatelky Amandy Brooks je splněným snem každého milovníka romantického a rustikálního stylu bydlení.
marianne.cz

Bílé i červené víno 

„Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce - ideální jsou sušené švestky. Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“

Nezapomeňte, že každý máme jedinečné chutě. A pokud je máte neotřelé a nebojíte experimentů, zvolte do svařeného vína výrazné suroviny. Proč do něj nezkusit přidat např. kmín? Bazalku? Pepř? Grep? Bobkový list? Anýz? Mandarinky? Nebo třeba koriandr?

Mohlo by se vám líbit

Užijte si víno i na podzim. Vinohrady, muzea, burčák, Svatomartinské i degustace

Letošní podzim přeje výletům... A proč se tentokrát neužít podzimní slunečné počasí se sklenkou v ruce. zpestřovat výlety klidně i v poklidném tempu a se sklenkou lahodného vína. Máte-li to daleko na Moravu, budete okouzleni středočeskými vinařstvími v čele s Kutnou Horou a Mělníkem. Nejen tato města jsou protkána místy, která vám přiblíží letitou i novodobou historii výroby lahodného nápoje, jemuž se skvěle daří právě také ve středních Čechách.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit