Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

K podzimu patří dozrávání jablek, přičemž ne vždy je stíháme zpracovat. Proto možná přemýšlíte nad jejich sušením, jako to dělávaly naši předci. Díky němu si jejich sladkou chuť vychutnáte třeba i v zimě.

Jana Bitalová | 4. 09. 2024

Sušená jablka, kterým se říká křížaly, jsou svačinka s vitamíny skupiny B, vitamín A, vlákninou pro správné zažívání a také minerály, jako je fosfor, železo, hořčík a vápník. Navíc neobsahují žádné přidané cukry ani konzervanty.

Samozřejmě nejrychlejší a nejjednodušší způsob je pomocí sušičky potravin, která umožňuje nastavení teploty. Pokud ji však nemáte, můžete jablka sušit i v troubě nebo na radiátorech. 

Mohlo by se vám líbit

Koláč z toho, co spižírna dala: Tady hrají prim tvaroh, mák, povidla, ořechy a jablka

Není náhodou, že se tomuto koláči říká štědrák. Snoubí v sobě totiž chutě několika náplní, které z koláčů běžně známe. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že si pochutnáte.
marianne.cz

Jak správně sušit jablka bez sušičky

Vyberte zralá jablka, na nichž není žádná známka hniloby. Omyjte je a osušte. Mírné otlaky vykrojte a odstraňte jádřince. Pokud mají jablka pěknou slupku, můžete je sušit i s ní, protože obsahuje spoustu prospěšných látek. 

Jablka nakrájejte na plátky o síle asi 5 mm. Dejte si pozor, aby byly stejnoměrné, a to kvůli rovnoměrnému sušení. Pro světlou barvu smíchejte jednu lžíci octa nebo šťávu ze dvou citronů s jedním litrem vody. Plátky jablek do tohoto roztoku na pár minut namočte, pak je nechte okapat a osušte utěrkou.

Plátky jablek rozložte na pláty nebo plech pokrytý pečicím papírem, v žádném případě se nesmí překrývat. Pro zajímavější chuť je můžete posypat trochou skořice. Během sušení plátky několikrát zkontrolujte a případně otočte.

Výsledné křížaly by měly být pružné, ale nelámavé. Také by neměly při zmáčknutí pouštět šťávu. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě a na suchém a chladném místě. Správně usušené a uskladněné křížaly vydrží beze změny i několik let.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Dobrý nápad
Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Bylinkové čaje nemusí být jen pomocí při nachlazení: Zařaďte je mezi příjemnou prevenci

Dobrý nápad
O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

O slovo se hlásí zima: Připravte své záhony na chladné období

Dobrý nápad
Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

Skořice může prospívat, ale i škodit: Exotické koření s dvojí tváří

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit