Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Historie pudinku vás překvapí. Dřív to rozhodně nebyl instantní prášek v sáčku

Slovo pudink pochází z francouzského boudin, což překvapivě znamená jelito. Dříve totiž skutečně býval z vepřového masa! Sladké varianty se dočkal mnohem později, instantní zase vznikla díky alergii.

Jana Bitalová | 14. 07. 2024

Původní pudink byl směsí vyráběnou z kořeněného vepřového masa, tuku a vepřové krve, která se vařila ve střívku. To zní opravdu na hony vzdáleně od našeho sladkého pudinku s příchutí vanilky nebo třeba čokolády, že? Společného mají snad jen to, že si na tomto pokrmu králové a papeži pochutnávali na závěr hodování, což je typické právě pro dezert.

Mohlo by se vám líbit

Cikorka a melta: „Kávy“ našich babiček mohou chutnat i vám, navíc jsou zdravé

Dříve nebyla káva tak běžně dostupná jako dnes, proto existovaly různé náhražky. Těmi nejběžnějšími byly cikorka a melta. Uvařte si i vy šálek některého z těchto nápojů a nechte se unést na vlně nostalgie.
marianne.cz

Když chce manžel udělat ženě radost...

V 17. století se objevily sladké varianty pudinku, byť se do nich přidávala mouka, takže měly jinou konzistenci, než mají dnešní pudinky. Kromě ní byla důležitou ingrediencí také vajíčka, na která prý měla alergii manželka britského chemika Alfreda Birda. Tento pozorný choť jí chtěl pochoutku dopřát, a tak začal s experimenty. Výsledkem byl instantní pudink, jenž místo vaječného krému obsahoval kukuřičný škrob.

Původně si u Birdových mysleli, že půjde o jejich soukromou záležitost, aby lady mohla jíst pudink. Jenže pak ho dali ochutnat návštěvě, kterou zaujal, a tak se nakonec rozjela průmyslová výroba.

Domácí pudink byl kdysi docela nákladnou záležitostí, protože se používala smetana, velké množství vajec, máslo a cukr. Jednotlivé složky se nejdřív smíchaly a potom vařily na páře, což zabralo dost času. Anglické hospodyně tedy vynález nadchl. Najednou stačil sáček pudinku a mléko. To celé však na úkor chuti, protože instantní pudink nikdy nebude stejný jako ten, co je kompletně připravený doma.

Mohlo by se vám líbit

Upečte rybízový koláč s nevšední drobenkou z mandlí. Je vynikající!

Rybíz právě dozrává, a tak je ta správná chvíle kouzlit s ním v kuchyni. Vyzkoušejte třeba rybízový koláč, který je ozvláštněný mandlovou drobenkou. Ke snídani i odpolední kávě bude naprosto dokonalý.
marianne.cz

Vyzkoušejte pravý pudink

Vyrábí se ze dvou žloutků, 250 ml plnotučného mléka, 2 lžic krupicového cukru a vanilky z lusku. Žloutky nejprve vyšleháte do pěny a přidáte vanilku. Potom oddělíte ⅔ mléka, nasypete do něj cukr a přivedete k varu. Ve zbytku mléka rozmícháte škrob a nalijete ho do mléka na plotně. Za stálého míchání uvaříte do husté konzistence. Nakonec přidáte žloutky a ještě trochu povaříte. Potom přelijete do pohárků nebo skleniček a po vychladnutí podáváte.

Marianne je i na sociálních sítích:
Mohlo by se vám líbit

Meruňkové knedlíky jako od maminky: Pochutná si celá rodina!

Právě dozrávají slaďoučké meruňky, které mají nezaměnitelnou chuť i vůni. Dopřejte si je třeba v tvarohových knedlících.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Česneková pasta: Síla čerstvého česneku uchovaná ve skleničce

Dobrý nápad
Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dýňový sirup je stálým hitem podzimu. Snadno si ho připravíte i doma

Dobrý nápad
Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Jablečné křížaly jako od babičky. Usušte je tak, aby byly vynikající

Dobrý nápad
Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem

Babské rady proti pavoukům: Potřete okenní rámy správným esenciálním olejem