Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Dost vypečený nápoj, co vás zahřeje až po konečky prstů

Pití plné ovoce a zahřeje? Milovník ovocných pálenek bude zklamán, nejde o štamprli něčeho ostřejšího. Přesto jsou to vitaminy „vypečené“. Směs pečeného ovoce stačí zalít horkou vodou a je tu zdravý čaj, který zahřeje až po konečky prstů, jak se dočtete v Marianne Venkov & styl.

Čaje se v našich krajích pijí od nepaměti. Zprvu nešlo o ušlechtilé z lístků čajovníků pěstovaných v Číně, Japonsku či Indii. Ty byly výsadou aristokratických kruhů, do nichž pronikly v 19. století. Naše babičky nedaly dopustit na čaje bylinkové nebo připravené z šípků. Vařily se ale i čaje z jablečných slupek a dalších druhů ovoce. Ovocná směs na přípravu čaje se však dá též upéct, uložit do sklenic, a vitaminová pochoutka je tak stále po ruce.

Mohlo by se vám líbit

Čaj jako umění: Historie, zdravotní benefity i oblíbené čajové rituály

Čaj je nejen oblíbeným nápojem, ale také tradicí a rituálem, který lidstvo provází po staletí. Propojování čajových kultur světa ukazuje, jak hluboký význam má tento nápoj pro různé národy a jaké bohatství chutí a zdravotních benefitů nabízí. Pojďme se společně podívat na zajímavosti o čajích, jejich typy a blahodárné zdravotní účinky.
marianne.cz

Vyberte si ovoce ze sklepa či spíže

Pečený čaj lze připravit z ovoce uskladněného ve sklepě i z načesaného v létě či na podzim a schovaného v mrazáku. Fantazii a individuálním chutím se tady meze nekladou. Ve směsích se uplatní třešně, višně, jahody i borůvky; jablka a hrušky ze sklepa se v tomto čase přímo nabízejí. Použít lze i ovoce sušené, třeba švestky, meruňky. Bonus pečených čajů tkví v tom, že na jejich výrobu možno použít v podstatě jakékoli ovoce. A v dnešní době je jejich kouzlo umocněno ještě tím, že na rozdíl od Marušky netřeba běžet do lesa k dvanácti mudrcům a prosit je v lednu o jahody, nýbrž pro ně v klidu zamířit do obchodu...

Mohlo by se vám líbit

Pečený čaj provoní sychravé dny. Připravte si ho do zásoby

Podzim se nám už hlásí. Dny jsou čím dál kratší, horké počasí střídá déšť a ochlazení. Připravte se proto na dlouhé večery, které si zpříjemníte domácím pečeným čajem, jenž skvěle chutná a nádherně voní.
marianne.cz

Bohatství ukryté v pečeném čaji

Zdrojem prospěšných a léčivých látek ukrytých v pečeném čaji je buď dominující druh ovoce, anebo lahodná kombinace více druhů. Nejvíce zázraků dokážou domácí sezonní plodiny:

Hruška zpevňuje cévní stěny, působí močopudně a blahodárně při poruchách srdeční činnosti.

Jablko reguluje zažívání a funkci střev. 

Brusinka působí proti nepříjemným infekcím močových cest a ledvin, zároveň je silný antioxidant.

Rybíz tiší bolest v krku, pomáhá při únavě i stresu, urychluje rekonvalescenci. 

Borůvka umí porazit průjem a střevní parazity, regeneruje oční sítnice a zpevňuje cévní stěny.

Švestka zlepšuje krevní oběh, je to přírodní projímadlo a zpomaluje stárnutí.

Mohlo by se vám líbit

Vypěstujte si malinoostružinu a vychutnejte si lahodné spojení dvou druhů ovoce

Malinoostružina, známá také jako tayberry, je jedinečný hybrid vytvořený křížením malin a ostružin. Její plody přitom spojují to nejlepší z obou jmenovaných rostlin – tedy sladkost malin a bohatou chuť ostružin. Díky tomu je oblíbenou volbou pro zahradníky i gurmány.
marianne.cz

Koření proti choření nesmí chybět

Směsi pro pečené čaje se neobejdou bez koření. Nejenže nápojům dodá aromatické vůně, zajímavé chutě, ale zároveň také léčivé účinky. Některé z druhů koření jsou dokonce v tomto ohledu staletími prověřené: 

Zázvor je protizánětlivý, podporuje pocení a přispívá k lepšímu vykašlávání. Doporučuje se také při potížích se zažíváním či s nevolností, protože dezinfikuje zažívací trakt.

Skořice má zahřívací účinky a pomáhá při prochladnutí. Hodí se při nadýmání, křečích v žaludku i střevech.

Badyán silně uleví při nachlazení, zánětech v krku a onemocněních dýchacích cest.

Hřebíček vládne výbornými dezinfekčními a místně znecitlivujícími účinky.

Mohlo by se vám líbit

Exotické aromatické koření skořice může být prospěšné ale i škodlivé

Skořice má v kuchyni své místo už tisíce let – její sladká, hřejivá chuť zlepšuje chuť jídel a zároveň přináší zdravotní výhody. Je ceněna pro své antioxidační účinky a podporu metabolismu. Tato oblíbená přísada má ale i své méně známé temné stránky, které je dobré znát.
marianne.cz

Článek vyšel pod původním titulkem Dost vypečený nápoj v časopise Marianne Venkov & styl číslo 12/2024. Všechna vydání časopisu naleznete za zvýhodněnou extra cenu zde

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Zima bez stresu: Rituály, které připomenou vůně z dětství a vrátí vytoužený klid

Dobrý nápad
Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dopřejte si v interiéru zdravější vzduch: Věřte síle rostlin, se svíčkami opatrně, fontánku zvládnete i vyrobit

Dobrý nápad
Plamínky svíček k Vánocům patří: Pro boj se skvrnami od vosku naštěstí existují osvědčené rady

Plamínky svíček k Vánocům patří: Pro boj se skvrnami od vosku naštěstí existují osvědčené rady

Zábava
Kvíz: Jak dobře si pamatujete film Harry Potter a vězeň z Azkabanu? Ověřte své znalosti kouzelnického světa

Kvíz: Jak dobře si pamatujete film Harry Potter a vězeň z Azkabanu? Ověřte své znalosti kouzelnického světa

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 999 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + PÉČE L'OCCITANE + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit