Tady vám nákaza nehrozí! Ve Švédsku otevřeli restauraci pro jednoho
Nová éra pohostinství?
Jeden stůl, jedna židle a jeden host denně. To není výčet nábytku v bytě pro svobodné, nýbrž nový koncept restaurace, za kterým stojí švédský pár Rasmus Persson a Linda Karlssonová.
Ve Švédsku se k pandemii koronaviru postavili svérázně. Namísto přísné karantény vláda vydala několik doporučení, mezi kterými bylo i dobrovolné sociální distancování. A právě díky sociálnímu distancování vznikl nápad na unikátní koncept. "Moji rodiče k nám na začátku pandemie dorazili na večeři. Uvědomila jsem si ale, že jsou ohroženou skupinou, a tak jsme jim s partnerem raději prostřeli na louce v blízkosti domu," vysvětluje Linda prvotní myšlenku, ze které se zrodila restaurace pro jednoho s názvem Bord för en.
Žádná obsluha, žádní další hosté
Na večeři v Bord för en je geniální to, že nepřijdete do kontaktu s žádným dalším člověkem. Ani s číšníkem. Na příjemné louce v obci Munkfors na vás čeká stoleček a jedna židle. Jakmile se usadíte, Rasmus se vrhne na přípravu tříchodového menu, které vám následně pošle v košíku lanovkou z okna. Pak už se můžete nechat omámit gastronomickou symfonií, která je inspirovaná Rasmusovými cestami i rodným Švédskem. Jako předkrm Rasmus připravuje hash brown na švédský způsob se smetanou, kaviárem z mořských řas a šťovíkem. Po předkrmu přichází na řadu mrkvové pyré se zázvorem, opečené lískové máslo a sladké kukuřičné krokety a samotnou třešničkou na dortu je dezert s názvem "Poslední dny léta", kterému dominují borůvky, ledové podmáslí a fialkový cukr. V Bord för en samozřejmě myslí i na pitný režim, a tak si můžete objednat sezónní nealkoholický drink.
Pokud si říkáte, že za takové menu zaplatíte nespočet švédských korun, pak jste na omylu. „U nás jsou vítáni všichni, a to bez ohledu na to, v jaké finanční situaci se právě nacházejí. Cena za tříchodové menu tedy závisí na hostovi,“ říká Linda a dodává, že mnozí teď přišli o práci nebo o své blízké, a tak s partnerem nechtějí stanovovat pevné ceny.
Nejen v době koronavirové
I když je restaurace ideální pro všechny, kteří chtějí minimalizovat kontakt s druhými, Linda Karlssonová vysvětluje, že myšlenka stolování osamotě je nadčasová. "Mým snem je, aby se stolování osamotě stalo společensky přijatelné. Vždyť pouhý obraz jedné židle a stolu je výzvou k sólovému zážitku," říká Karlssonová pro CNN. Speciální restauraci tedy mohou využít všichni, pro které je konverzace se svou myslí relaxem a odpočinkem.
Šli byste do Bord för en na večeři?
ČTĚTE TAKÉ: Země zaslíbená! Proč ve Švédsku žijí nejspokojenější lidé?
MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA
Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.