Recepty na zimní nápoje, které vás zahřejí
S klesajícími teplotami stoupají naše chutě na horké nápoje…
K zimě bezesporu patří svařené víno, které je především doménou adventních trhů. Zároveň ale existují další opojné nápoje, ve kterých nechybí alkohol, ale třeba ani koření nebo pořádná porce šlehačky.
Svařený cider
Pokud si bez cideru nedokážete představit léto, pak vězte, že jeho zimní verze také stojí za vyzkoušení.
Co budete potřebovat:
- cider
- koření (skořice, kardamom, hřebíček a zázvor)
- citron
Jak na to:
Příprava svařeného cideru je naprosto jednoduchá. Stačí, když požadované množství cideru nalijete do kastrůlku a přisypete koření. Následně tekutinu ohřívejte na mírném ohni tak, aby neprošla bodem varu. Jakmile bude cider dostatečně prohřátý, nalijte ho přes sítko do sklenic nebo zimních plecháčků.
Punč
Mnoho lidí se domnívá, že punč je synonymem pro svařené víno. Pravdou ale zůstává, že punč v sobě navíc obsahuje rum.
Co budete potřebovat:
- 1 l vína
- 350 ml ovocného čaje
- 100 ml rumu
- cukr, skořice, hřebíček
- kousky jablka, pomeranče, citronu
Jak na to:
Víno společně s ovocným čajem nalijte do kastrolu a na mírný stupeň zahřívejte. Následně přidejte koření a cukr dle vlastní chuti. Jakmile bude tekutině dostatečně zahřátá (nemělo by dojít k varu), nalijte ji do hrníčku s připraveným rumem. Následně už stačí do hrníčku přisypat nakrájené kousky ovoce a dopřát si opojnou chuť tohoto nápoje.
Vaječný likér
I když se vaječný likér považuje za dámské pití, častokrát mu neodolají ani pánové. Zkuste "vaječňák" připravit podle tohoto poctivého receptu.
Co budete potřebovat:
- 1 l plnotučného mléka
- 200 ml smetany
- 300 g cukru krystal
- 1 vanilku
- 8 žloutků
- 1 kondenzované mléko
- ½ litru rumu
Jak na to:
Mléko, smetanu, cukr, vanilku a žloutky smíchejte nad vodní lázní a nechte přivést k varu. Následně je důležité, aby tekutina zchladla. V dalším kroku přilijte kondenzované mléko a rum. Vše společně promíchejte a nechte den na studeném místě. Vaječný likér následně přelijte do vánočních skleněných lahví (prodává například švédský nábytkářský dům), k jejichž víčku můžete přivázat větvičku nebo jmenovku. Suma sumárum ideální dárek pro všechny, kteří nechtějí nad výrobou strávit hodiny a zároveň chtějí věnovat „praktický“ dar.
Bombardino
Že jste ještě neslyšeli o tomto nápoji? Pak pravděpodobně netrávíte zimy na zasněžené sjezdovce. Právě bombardino je neodmyslitelně spjato s horskými chatičkami, azurem a sněhovým manšestrem. Lyžaři si ho plnými doušky vychutnávají v Itálii, kde se zrodil, ale také v Rakousku, Česku nebo na Slovensku.
Co budete potřebovat:
- 500 ml vaječného koňaku
- 250 ml whisky
- 200 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
Jak na to:
Do většího hrnce nalijte vaječný koňak, whisky a mléko. Tekutinu pomalu zahřívejte tak, aby neprošla varem. Mezitím si v misce vyšlehejte šlehačku, kterou následně použijete na dozdobení nápoje. Jakmile bude tekutina dostatečně horká, nalijte ji do hrnečků a přidejte šlehačku.
ČTĚTE TAKÉ: 3 recepty na zdravé vánoční cukroví